“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1 Foto 131
Dorpstraat 44a is gebouwd op de tuingrond van Tilburgseweg 1. De dochter en schoonzoon van de voormalige bewoner van Tilburgseweg 1 gaat bouwen op de tuingrond van dit adres met de adressering Dorpstraat 44a. In de loop van 1979 wordt er aangevangen met de bouw van 44a. Het lot is hen echter niet gunstig gezind. De aannemer gaat failliet en dat doet de initiatiefnemer tot de bouw van het huis ook besluiten om het bouwen niet door te zetten, maar om het in aanbouw zijnde huis, nog juist een fundering gerealiseerd, te koop aan te bieden. De heer Wal van Iersel uit Tilburg komt hier zeer regelmatig voorbij, aangezien hij op de Gilzerbaan een stal heeft naast het bos, omdat hij paarden houdt. Een hobby die ook in Goirle al vorm had gekregen middels een boerderij met paarden en koeien. Vanwege het ontwikkelen van het plan De Hellen, was de boerderij in de verkoop gegaan. De stal in Riel was een mooie opvolger om de hobby vorm te kunnen blijven geven. De stal eigendom sinds 1977 en het valt de heer van Iersel dus op dat de bouw van Dorpstraat 44a in 1979 stagneert. De toenmalige Gemeente Alphen en Riel kende de regel dat je inwoner diende te zijn van de gemeenschap om een huis te kunnen bouwen. Vanwege eigenaar van de stal, wordt de heer van Iersel gezien als inwoner van Riel en ontstaat de mogelijkheid voor dochter Anja om de woning Dorpstraat 44a te kopen tezamen met haar aanstaande man William Moonen. Toeval bestaat niet. Vanwege De Hellen, krijgt Riel nieuwe betekenisvolle inwoners, zal later blijken. Eerst is er dan nog de primaire taak om de bouw af te ronden van deze woning. De heer van Iersel heeft een bakkerij in Tilburg, bakkerij van Iersel. En is pragmatisch en ondernemend, aangezien hij in Tilburg buiten zijn eigen bakkerij steeds meer panden aankoopt en deze transformeert naar winkels. Daartoe heeft hij ook een metselaar in eigen dienst. En William Moonen zal als opperman fungeren en de metselaar doet het vakkundige werk ook aan Dorpstraat 44a. Beide heren zorgen er samen voor dat eind 1979 de woning wind- en waterdicht is.
Foto 2 Foto 132
Al het houtwerk is inmiddels fraai wit op deze foto in 2023. William Moonen en Anja van Iersel leerden elkaar kennen bij een nichtje tijdens een verloving. Dus door liefde ontstaat liefde blijkbaar. Anja op 18jarige leeftijd en William 22 jaar kenden elkaar al wel van de “Goirkese Turken”, een Carnavalsvereniging opgericht 11 maart 1955 en daarmee de oudste carnavalsvereniging van Tilburg. William doorloopt de LTS aan de Spoorlaan en vervolgens de Canisius Mavo aan de Korvelseweg. Hij gaat werken bij de ABN bank aan de Spoorlaan. Na de fusie 10 jaar later met Amro, met resultaat ABNAmro, krijgt hij een job bij de IT van deze bank aan de Cobbenhagenlaan. Afdelingen gaan centraliseren en de optie Amsterdam ziet William niet zitten. Het wordt nog een paar jaar Interpolis, waarna een prepensioen volgt. Anja als van Iersel telg runt jarenlang 4 winkels van het cumulerende aantal bakkerswinkels van Iersel in Tilburg, tot zij besluit deze periode af te sluiten. Een aankondiging bereikt haar in 1992 om een bijdrage te gaan leveren aan jeugdsoos JOKO Riel. Dat zal Anja 25 jaar gaan verzorgen, wat in 2017 bij het eindigen van dit fraaie vrijwilligerswerk leidt tot een lintje. William en Anja worden vaak gezien in ons dorp tijdens hun wandelingen. Niet autochtone bewoners die volledig geïntegreerd zijn en helemaal Riels.