”Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden naar het heden in woord en beeld onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek ” Groeten uit Riel” gepubliceerd.
Foto 3
Dorpstraat 61 uit 1982 aan de achterzijde in de staat dat de familie Wim en Kitty Timmermans deze woning gekocht heeft. Wim Timmermans is zo Riels als wat en zeer vereerd dat hij deze woning van uit zeker 1822 wijst de historie uit, toen heeft kunnen verwerven. De stijl is on-Brabants, wellicht zelfs Waals. Een extra schat bij het aankopen van deze langgevelboerderij was de rosmolen. Toen Timmermans de boerderij kocht, wist hij al dat de rosmolen waarmee graan en schors werd gemaald, er in zat. Hij hoefde slechts wat hardboardschotten weg te breken en vier kruiwagens met stof en dergelijke naar buiten te kruien en de machine was weer in al zijn historische praal terug. De machine liep op 1 PK, letterlijk en figuurlijk. In de fase dat er een heleboel verbouwd gaat worden aan het huis om het naar de zin te maken, biedt er zich nog een andere mogelijkheid aan ten behoeve van het perceel van zowel Timmermans als andere bewoners grenzend aan het Bels Lijntje. Eind jaren 80 namelijk is inmiddels de spoorweg van het Bels Lijntje van Tilburg naar Turnhout ontmanteld en getransformeerd naar een fietspad. De grond die vrij komt na dit proces wordt dus aangeboden bij de bewoners met belendende percelen., waarvan de familie Timmermans onder andere gretig gebruik maakt.
Foto 4
Foto 4 is een plaatje, letterlijk en figuurlijk van de actuele situatie in 2023. Wim Timmermans leert zijn vrouw kennen bij Doorakkers, den Door in Gilze. Dat was toen een uitgaansgelegenheid voor de Rielse jeugd. Schaluinen en Nightmare in Baarle Nassau waren opvolgende gelegenheden om hun jeugd door te brengen. In 1974 wordt er getrouwd en de eerste woning is een tweekapper in de Elleboog, een straat in de relatief nieuwe wijk De Liefkens. Kitty heeft een opleiding in de zorg, bij Vennerode in Goirle, een opleiding gecombineerd als studie en werk en vervolgens een baan bij Venloene Loon op Zand, tot aan het huwelijk. Wim start zijn maatschappelijke carrière in de bouwwereld. Wim gaat werken bij bouwmaatschappij van der Weegen in Tilburg. Zijn eerste functie is uitvoerder en hij krijgt meteen een flinke opdracht om een nieuwbouwproject van 14 etages te begeleiden, als jonge medewerker. Dat valt natuurlijk op binnen de organisatie en Wim krijgt een interne functie projectontwikkeling. Door zijn contacten met de gemeente Tilburg en elders realiseert hij een nieuwe afdeling Ontwikkeling, waar van der Weegen in eerste instantie alleen een bouwtak had. Wim brengt het zover dat hij op enig moment directeur projectontwikkeling wordt. De ontwikkelingen op zijn werk komen Wim goed van pas. Hij maakt de bouwtekeningen zelf ten behoeve van alle verbouwingen op Dorpstraat 61 en is ook meteen uitvoerder en uitvoerend natuurlijk prive. De eerste verbouwing zal zeker een jaar duren, voordat de woning in eerste instantie naar hun zin is. Het gen wordt doorgegeven aan zijn zoon Harm die bouwkunde studeert in Eindhoven en inmiddels een gerenommeerd architectenbureau heeft in Rotterdam tezamen met zijn vrouw en een compagnon.