“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Dorpstraat 61 met een foto uit om en nabij 1900.. Deze huidige woonboerderij is nu een plaatje in het straatbeeld en al ruim twee eeuwen prominent aanwezig als men zich ook voor 1952, het jaar van het begin van de straatadressen en nummers, van het Kerkeind naar het Zandeind bewoog. De familie de Werd was ooit nog eigenaar, een prominente familie in het Rielse. Wim Timmermans en Kitty zijn eega kopen het huis in 1982. Daar gaat een verhaal aan vooraf. Komende vanaf de Elleboog wilde Timmermans verkassen maar wel in het Rielse. Hij had zes adressen uitgezocht. Alle adressen vielen om diverse redenen af echter de focus ging naar Dorpstraat 61. Dat pand was eigendom van de gemeente Alphen en Riel. De gemeente had dit pand gekocht ook in relatie tot het ontwikkelen van het nieuwe plan De Ronde Akkers. In de contacten met de gemeente ontstond het idee om de woning intact te houden. Op dat moment werd het pand gehuurd door van den Heuvel. Er waren nu twee uitdagingen. De huurder diende een andere woning te kunnen vinden en de woning kon niet rechtstreeks gekocht worden door Timmermans, maar op basis van inschrijving kon er een bod gedaan worden. De procedure was om op de gestelde datum voor 10.00 uur een envelop met het geschreven bod bij het gemeentehuis in Alphen af te geven. Er was slechts 1 aanbieder en Kitty en Wim Timmermans werden de nieuwe bewoners. Timmermans toonde zich zeer pragmatisch en wist in samenspraak met huurder van den Heuvel ook te bemiddelen ten aanzien van een andere woning in Riel voor laatstgenoemde. Dorpstraat 61 bleef bewaard voor Riel en veel meer dan dat.

Foto 2

Op foto 2 eigentijdse foto van de woning uit 2007 gecombineerd met de nog steeds intact zijnde antieke rosmolen. Wat ons weer terug brengt naar het verleden, naar de reeds eerder genoemde familie de Werd. We zien een verleende Hinderwetvergunning uit 1884, waarmee Lambertus de Werd gerechtigd was een graanrosmolen in te richten in zijn huizing, zoals dat toen genoemd werd. Dat de machinerie van deze graanrosmolen wellicht van elders afkomstig is, is niet te herleiden in de archieven van de gemeente. De beroepen van de opeenvolgende leden van de familie de Werd waren noemenswaardig. Dat ging van koren-, boekweit-, mout- en schorsmolenaar tot aan vrachtrijders, buitenlands koopman, biljarthouder, tapper en slijter tot aan karreman. Hendrik Hoefmans de eerdere eigenaar was koopman in zaden en granen, logementhouder met 2 kamers, tapper, molenaar en koopman in beesten en slijter. De in het verleden door een paard aangedreven rosmolen is nog honderd procent intact. Alleen het grote wiel waarmee de molen werd aangedreven, is verdwenen. Ook het kleine raampje voor de ventilatie is nog steeds aanwezig omdat het paard zich kapot zweette tijdens haar rondjes. De rosmolen is veel ouder. Hij was tweedehands gekocht, mogelijk uit een kloosterinboedel. Het mechaniek bestaat uit een aantal houten raderen en vier molenstenen. Helemaal compleet.