“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Alle herinneringen over de kermis tot voor de oorlog gaan terug naar het stoppelveldje naast de smederij van Harrie van Oirschot. Er moest dan eerst nog geoogst worden voordat ”de kermis” de attracties kon plaatsen. En toch was de kermis tot eind twintiger jaren van de vorige eeuw nog in de Dorpstraat waar nu 10 en 10a zijn, gebouwd in 1954 en dus lang daarvoor op braakliggend terrein. Onder andere zouden daar schuitjes hebben gestaan. Zo ook op deze foto van 1975 op het Dorpsplein, de kerk op de achtergrond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er geen kermis. Eigenaar in 1975 van de schuitjes of wel luchtschommels genoemd was de familie Kippers. Een anekdote uit 1946 vertelt het volgende. “ Op die kermis stond slechts een attractie namelijk een tent met 6 schommels . De kermis opende op zondag direct na de H. Mis van 10 uur. Ik was toen ongeveer 12 jaar en net als mijn leeftijdgenoten was ik heel benieuwd hoe dat in zijn werk ging. Aan de voorkant van de tent gingen grotere mannen, vaak met hun vriendin, via een trap en de kassa op een verhoogde vloer naar de schommels. Het was druk en iedereen moest wachten om aan de beurt te komen . In het midden stond een kermisman bij de hendels met voor iedere schommel een rem. Stevige jonge mannen wilde laten zien dat ze goed konden schommelen en dat ging echt tegen elkaar op om zo snel mogelijk heel hoog te gaan en het liefst tot tegen het zeil van het dak. Zodra het zeil werd geraakt trok de man , die bij de remmen stond ,aan de hendel van de betreffende schommel . Op sommige momenten had hij het daar heel druk mee want er werd heel flink geschommeld en er was veel publiek .Uitsluitend echte Rielse mensen van jong tot heel oud waren aanwezig. “

Foto 2

Op foto 2 in 2002 de mallemolen met op de achtergrond de kerk. Ook eigendom van de familie Kippers, maar in 2002 van dochter Greta. Roepnaam Greetje. Greta Kippers komt al haar gehele leven het derde weekend van September naar Riel om onderdeel te vormen van de Rielse kermis van zaterdag tot en met dinsdag. Ze kwam al als kind naar Riel. Zij nam dan ook een paar dagen zitting in de Rielse schoolbanken, wat ook opgeld deed voor haar kinderen. In haar jonge jaren was er een bepaalde band met de zoons van smid van Oirschot. Tot in de 80er jaren van de vorige eeuw was het gebruikelijk dat de caravan achter het smederij kon staan en anderszins werd er stroom en water afgenomen, wat later door de gemeente georganiseerd werd. Dat gold voor meer attracties. Een vorm van compensatie vond dan vaak plaats door het verstrekken van gratis entreekaarten of bij de botsauto’s van muntjes. Op de Rielse kermis staat Greetje al vele jaren met haar oliebollenkraam. Ze is nog uitbater van andere attracties zoals o.a. draaimolen, twee gebakkramen, suikerspin en de oliebollenkraam dus. Het kermisbloed blijft in de familie. Haar zoon runt nu de draaimolen. Het “Oliebollenvrouwke” heeft een speciale band met Riel, gezien de gezelligheid en gemoedelijkheid die zij ervaart. De familie Kippers komt al meer dan 60 jaar in Riel. De twaalf kermisattracties en Café Kerkzicht vormen samen het domein waar de Kermis gevierd wordt. Mennekesdag en vrouwkesdag blijven de traditionals. De Kerkstraat is tijden de Kermis tussen afslag Goirleseweg en Brokkenstraat afgesloten.