Heemkundekring Carel de Roy had in het kader van haar 75-jarig bestaan afgelopen weekend het Erfgoedweekend op haar programma staan. Hiermee haakten ze ook in op de Landelijke Monumentendag. De uitgestippelde mooie fietsroute langs Alphen, Riel en Chaam leverde naast zweetdruppels ook bezoeken aan prachtige gebouwen op.
Door Luc van Hoek
Tropisch
Heemkundekring Carel de Roy had voor haar Erfgoedweekend gehoopt op droog fietsweer. Nou, dat kregen ze afgelopen weekend! Meteorologisch werden weer records gebroken en liep de temperatuur zondag zelf op tot een tropische 33 graden! Maar dat weerhield tientallen belangstellenden uit de regio niet om de fietsroute, uitgezet door de heemkundekring, te rijden: toch zo’n 35 á 40 kilometer. In de routebrief waren verschillende historische gebouwen beschreven, waarvan er zes lokaties bezocht konden worden. De tocht kon vanuit zowel Alphen, Chaam als Riel worden opgepakt en was ook alleen als suggestie geschreven; deelnemers waren vrij om zelf de route te bepalen.
Historisch pareltje
Na het Streekmuseum in Alphen bracht de fietstocht naar Riel de deelnemer bij de Antonius Abt kerk; deze neo-gotische kerk, van kort voor 1900, werd in 1932 uitgebreid. Binnen verrasten vrijwilligers de bezoekers met o.a. historische foto’s uit Riel, pentekeningen van markante Rielenaren en…koffie! De fietstocht voerde door naar het Zandeind, waar op de driesprong een historisch pareltje staat: de oude hoeve van Joost en Ineke Mols. Rond en in deze boerderij lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Zo hebben ze zowel buiten als in de woning en stallen alles gelaten of teruggebracht in de oorspronkelijke stijl: van gootsteen tot opkamers, van bedstee tot balkenplafond, van bakhuis tot paardenstal. Nog onlangs is de complete schuur van een nieuwe rieten dak voorzien. Joost en Ineke vertelden vol energie over hun liefde voor het onderhouden en behouden van dit historische erfgoed.
Schuurkerk
Na de oversteek naar Chaam kon in de Kerkdreef de voormalige schuurkerk en Pelikaanhoeve bezocht worden. In de schuurkerk hielden de katholieken na de reformatie in 1648 hun kerkdiensten. Door initiatieven van de voormalige heemkundekring Ledevaert zijn hier de oude fundamenten weer opgemetseld. Daarnaast was het hoenderhok te bewonderen; dit als bescherming en voortbestaan van het oude kippenras het Chaamse hoen. De 16e eeuwse Ledevaertkerk in Chaam werd na de Vrede van Munster aan de Protestanten toegewezen. De toren werd in de Tweede Wereldoorlog kort voor de bevrijding opgeblazen. Eenmaal terug op de fiets voerde de route langs hoeve de Meijsberg en Kwaalburg naar CC den Heuvel in Alphen. Naast de boekencollectie van Carel de Roy was daar ook een schaduwrijk terras: dat was welkom! Dank aan alle vrijwilligers, Plusmarkt en St. Gezondheidszorg Alphen die dit bijzonder weekend mogelijk hebben gemaakt!