“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Dorpstraat 10 en 10a een dubbel adres deze keer en beide woningen bewoond door een familie Timmermans, als de twee onder een kap gebouwd wordt in 1957. Op foto 1 huis aan de overzijde alleen nummer 10 rechts zichtbaar. Het kind wat aan het hek hangt, is dochter Hennie. Waar nu de Bernardstraat is, stond toen nog de schuur van Krielaars. We gaan terug naar 1916 .Het begint in Alphen. Hendrik-Jan Timmermans en Adriana Louwers zijn dan getrouwd en woonachtig in Alphen. Zoon Cees ziet hier het leven. Ze verhuizen naar België, kort over de grens naar het gehuchtje Overbroek, nabij Gorp en Roovert gelegen. Het gezin Timmermans-Lauwers breidt uit met nog drie zoons, Jan, Toon en Jos. De jongens gingen naar de basisschool in Poppel en dat op een bijzondere manier. Een afstand van zes kilometer heen en dezelfde afstand te voet terug. Tijdens de middag mochten zij lunchen bij de familie Gatzen, in Poppel dus. In 1929 werd er verhuisd naar Nederland en wel naar de Spaansehoek 7. Vader Timmermans mag hier niet lang vertoeven, hij overlijdt al in 1933. Moeder blijft achter met vier zoons. Als de zoons voor een eigen bestaan kiezen, blijft Toon op de Spaansehoek wonen en gaat Jos naar de Tilburgseweg. Jan en Cees besluiten samen een huis te bouwen in de Dorpstraat met de adressering 10 en 10a. Het was na 1952, dus we kenden al straat en huisnummer in plaats van het voormalige B nummer. Het bouwjaar was 1957 en de bouwkosten voor twee woningen was 32.000 gulden, inclusief aankoop grond dus. Voor het timmerwerk kon men aankloppen bij de overbuurman , timmerbedrijf van Erve. Weduwe mevrouw Timmermans-Lauwers verhuist mee naar Dorpstraat 10a n woont in bij zoon Jan en zijn vrouw Trees van den Boer. Trees komende uit een echt Riels gezin met 10 kinderen. Een bijzondere anekdote is dat de broers Jos en Jan op dezelfde dag trouwden. Jan en Trees worden verblijd met 3 dochters en 1 zoon. Vader Jan werkte bij de Volt in Tilburg, wat later onder de paraplu van het Eindhovense Philips zou komen. Als hobby hield Jan tropische vogels in kooien. Zelf getimmerd met gaas afgezet. Je draagt de naam Timmermans niet voor niets. Een gedeelte van de grond achter het huis was ook moestuin, nuttig en een prima hobby. Van het perceel 10a zou een gedeelte van de grond in verkoop naar de achterburen gaat, in relatie tot de Bernardstraat. Een van de dochters van Jan en Trees woont nog steeds op 10a. De familie Timmermans en van den Boer zijn zo honkvast en zo gehecht aan Riel dat het niet overdreven zou zijn te stellen dat in nagenoeg iedere straat een nazaat woont van deze twee families.

Foto 2

Na 65 jaar Dorpstraat 10 en 10a nog evident aanwezig. De beschrijving ‘voordeuren’ gaat hier niet op. Deze bevinden zich aan de linker- en rechterzijde van dit woonblok.

Waar zoon Jan met zijn gezin op nummer 10a woont, vestigt broer Cees zich dus op 10. Cees is getrouwd met Anna Wouters, zus van Jack Wouters, eerst kolenboer en daarna veetransport. En ook onder andere zus van Willem Wouters van het toenmalige Café Wouters. Het huwelijk van Cees en Anna zal 10 kinderen voortbrengen, namelijk 6 meisjes en 4 jongens. Vader werkte zowel bij de oude melkfabriek, hoek Dorpstraat en Tilburgseweg, als bij de opvolgende nieuwe melkfabriek, gesitueerd tegenover het Bels Lijntje. Cees Timmermans was altijd chauffeur op de vrachtwagen bij deze twee melkfabrieken. Grotere gezinnen kwamen vaker voor in 50er en 60er jaren . Veel respect voor de vaders en moeders uit die tijd. Voor de enkele uitzonderingen in het tweede decennium van de 21ste eeuw maakt men zelfs TV programma’s over grote gezinnen. Cees had naast zijn werk bij de melkfabriek nog aanvullende activiteiten, o.a. een zaadhandel van het merk Hobbel. Zakjes zaad, zoals graszaad, groenzaad werden aan de man gebracht, door ook bij particulieren huisbezoek te doen. Daarnaast waren er nog een paar kippenkooien achter het huis. De grond waar deze kooien op stonden hoort niet meer bij de Dorpstraat 10, maar is op enig moment verkocht toen de Bernhardstraat het leven ging zien. De familie Timmermans , probeer het maar eens in de gaten te houden. In de familie Timmermans zijn er 2 met de naam Ad, drie met de naam Jeanne, 3 met de naam Harrie en dan spreken we nog niet over achternaamgenoten die niet tot de familie behoren.