Deelnemer Leike heeft alleen een fiets. Toch is ze sinds haar pensioen al zeker 100 keer ”Op Stap” geweest, binnen én buiten Goirle, opgehaald én thuisgebracht. Na 51 jaar werken in een Goirlese supermarkt vroeg Leike zich af; wat ga ik nu eens doen? Via via hoorde ze over de Opstapbus en probeerde een middagje uit. “Tegenwoordig kies ik iedere maand de voor mij leuke uitstapjes. Allemaal zonder verplichtingen, ik mag het lekker zelf bepalen”.

door Yolanda van Leest

Jo boodt zich, in eerste instantie (!), aan als vrijwillig chauffeur bij de Opstapbus. Hij kwam in oktober ’22 alleen te staan na het overlijden van zijn vrouw, waarmee hij jarenlang op pad ging in een aangepaste auto. Ondertussen hielp Jo vijf keer als chauffeur, echter ging ook al 35 keer mee als deelnemer. “Het is heel tof, steeds weer een schoolreisje” aldus een lachende Jo.

Glorie in Goirle

Onlangs was de 1750e inschrijving en is de 250e busrit in september een feit. Vooral door mond-tot-mond reclame, er kwam geen Instagram of Tiktok aan te pas. Naar een concert van Trijntje Oosterhuis of zeehonden kijken, lunchen bij de horeca-opleiding van De Rooi Pannen of friet eten in Poppel, een dansmiddag. Altijd opgehaald en thuisgebracht door de Opstapbus, ook bij uitjes bínnen Riel (bezoek aan de manege) of Goirle (Gerard van Maasakkers in het Jan van Besouw). Over dit fenomeen, zonder winstoogmerk, ging ik in gesprek met deelnemers Leike van Strien en Jo Hoogendoorn en vrijwilligers Nico van Sabben en Lenie Vorstenbosch.

Leike; ”Soms loopt een koffiepauze of lunch uit, iedereen is dan opeens zo aan het buurten met elkaar. Eigenlijk precies waarvoor het opgericht is dus”. Leike komt tegenwoordig vaak mensen tegen in het dorp die ze kent uit de Opstapbus. Dan ontstaat spontaan weer een gesprekje. “Omdat iedereen thuis wordt opgehaald, kwam ik opeens in straten die ik niet kende, ik was nog nooit op de Sporenring geweest bijvoorbeeld”. Ze is enthousiast over het verschil van aanbod. “Tijdens De Brabantse Dag in Heeze zag ik alle Brabantse uitvindingen door de eeuwen heen, was erg interessant om te zien. En een week erna kon ik midgetgolfen bij de Zeven Geitjes, leuk toch?”. Het programmaboekje krijgt ze eens per maand in haar brievenbus, maar ook op de website kan ze alles doornemen. Soms schrijft ze in via die website, soms gaat ze hiervoor langs in de bieb, op het Donderdagochtendplein.

Jo; “In de Opstapbus kom ik mensen tegen die ik van vroeger ken, ook van mijn eigen optredens”. Deze Goirlenaar stond in 1981 immers zelf vier weken in de Top 40. Op weg naar Trijntje Oosterhuis klonk in de bus spontaan zijn kraker “daar komt munne witpen aan”. En voor de oudste deelnemer (95) zong hij “verbouwde boerderijke”, op de terugweg van het bezoek aan Kamp Vught. De daar gehoorde oorlogsverhalen met een lied wat verzachtend. “Soms staat een verrassingstocht op het programma, dat vind ik altijd weer leuk. Laatst was dat naar de Nieuwkerkse Hoeve”. Jo geeft zich altijd op via de website.

Chauffeurs en begeleiders genieten mee

Vrijwilligers zetten de uitjes in elkaar, regelen chauffeurs en begeleiders, sponsors zorgen dat de bus (en soms een erachter rijdende auto) kan blijven rijden, dat het maandelijks programmaboekje gedrukt wordt. Die Opstapbus is zo betaalbaar voor iedereen. Zelfs de Meedoenregeling is van toepassing hier.

Lenie Vorstenbosch is één van de tien vrijwilligers waarbij je kunt inschrijven. Iedere donderdag van 10 tot 12 uur zit ze daarvoor paraat. Daarnaast gaat ze af en toe mee als begeleider in de bus. Dan helpt ze met instappen, neemt de betaling in ontvangst, zoekt een plekje, kijkt of ieder het naar zijn zin heeft. Ze vindt het geweldig dat mensen voor de deur worden opgehaald. “Mensen komen zo op plekken waar ze anders niet meer zouden komen, met het openbaar vervoer is dat niet te regelen”. Lenie vertelt hoe blij een Goolse dame laatst was, zij wilde al heel lang naar Katwijk, naar “Soldaat van Oranje”. Eindelijk kon dit, met die Opstapbus tot aan de voordeur. Lenie over Soldaat van Oranje; “Hiervoor waren trouwens echt veel inschrijvingen, we zijn wel drie keer gegaan!”.

Vrijwillig chauffeur Nico van Sabben rijdt graag auto. Nico; “Eens per maand krijgen de 15 chauffeurs een datumprikker toegestuurd, daarop geven we onze beschikbare dagen aan. Als chauffeur bel ik drie dagen vooraf de mensen op om door te geven hoe laat we voor de deur staan”. Zichtbaar blij vertelt Nico hoe fijn het is om de dankbaarheid en het plezier te zien als hij bij iemand de voordeur ziet open gaan. Hij begeleidt hen naar de bus, indien nodig legt hij de rollator achterin. Die kan blijkbaar mee. Een opvouwbare rolstoel ook, maar dan wel als een eigen begeleider mee gaat, vult Lenie aan.

Vol is niet altijd vol

Als bij een uitje “vol” staat, komt men op de wachtlijst. Maar tot nu toe lost deze altijd op. Nico; “Veel chauffeurs vinden het zo leuk en gezellig dat ze met hun eigen auto de wachtlijst wegwerken, ik ook!”.

Conclusie na deze vrolijke gesprekken: Samen onderweg naar mooie ontmoetingen en gezellige momenten. Deze missie achter de Opstápbus is... geslaagd! Chapeau.

GRAAG IN EEN KADER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Stichting Opstapbus Goirle-Riel is voor alle zelfstandig wonende senioren in onze gemeente. Inschrijven als deelnemer en voor de uitstapjes kan iedere donderdagochtend; 10-12 u in de bieb (op het DonderdagOchtendPlein). In de Leybron en Guldenakker zitten de vrijwilligers op de donderdag vóór de nieuwe maand; 10-11 u. (Wanneer dat precies is, staat maandelijks in dit Goirles Belang, net als het programma. Of kijk op

www.opstapbusgoirleriel.nl