“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

De in 1959 gebouwde , in de volksmond nieuwe melkfabriek, gelegen achter de woning Dorpstraat 54. Om in de trend te blijven de oude melkfabriek op de hoek Dorpstraat en Tilburgseweg was de voorloper ten aanzien van de melkproductie in het Rielse.. Eind april 1960 de opening van de nieuwe Coöperatieve Melkinrichting St. Antonius te Riel. Nadat Pastoor Jansen de kantoren en bedrijfsruimten had ingezegend, kwam het gezelschap tezamen in de productieruimte. Zowel burgemeester Jonkheer Mr. Smits-van Oijen, als directeur Huijbregts en voorzitter Gr. Schellekens deden een toespraak. Laatstgenoemde had zijn speech doorspekt met humor en riep onder andere de voorspraak van St. Antonius aan voor deze fabriek. St. Antonius is feitelijk de patroon voor het vee en de melkfabriek. Bij deze gelegenheid was ook aanwezig de oprichter van de eerdere fabriek in 1902, de 85jarige Adr. Huybregts met zijn echtgenote. Zij waren eveneens getuige van de ingebruikname van deze voor die tijd ultra-moderne en op zeer economisch gebouwde fabriek. Enkele cijfers van deze fabriek, bij de Coöperatie zijn 128 leden aangesloten, 33 slijters voor eigen rekening, 9 bezorgers, 33 personeelsleden verbonden aan de fabriek.

De omzet benaderde 5 miljoen liter. De dagelijkse productie bedroeg , 8000 flessen flessen melk, 1500 liter losse melk, 800 flessen karnemelk, , 1300 flessen karnemelk-pap, 300 flessen rijstepap, 700 flessen havermout, 1800 flessen pudding, 700 liter yoghurt, slagroom 150 liter per dag 3n 400 kilo boter per dag. Het stokpaardje wat de leider van de toenmalige politieke Boerenpartij in die tijd ,de heer oftewel Boer Koekoek , is de prijs die de boer voor zijn melk ontving. Die kon toen variëren van 25 tot 40 guldencent, afhankelijk van de kwaliteit en vetgehalte van de melk. De prijs voor de consument was toen 62 guldecent. Zestig jaar later nog een zeer actueel onderwerp.

Foto 2

De nieuwe melkfabriek houdt stand tot 1975. Er zijn onder andere maatschappelijk zoveel ontwikkelingen dat ongeveer 70 jaar melkfabriek in Riel ten einde kwam. Na een tussentijdse huurder wordt Wim van den Corput al vrij snel eigenaar van zowel de opstallen van de melkfabriek als de bedrijfswoning aan de Dorpstraat. Waar het een tijdje benut wordt als tapijtschuur in het hoofdgebouw, opgevolgd door een meubelmakerij, zal het gebouw diverse bestemmingen en functies gaan krijgen. De Boerenschuur zal onder andere hier haar afdeling Tuinmeubelen huisvesten. Een bijzondere bestemming krijgt het hoofdgebouw vanaf 2012 als het Erfgoeddepot zich hier gaat vestigen. Het Erfgoeddepot hield zich bezig met het verzamelen, opslaan en toegankelijk maken van cultureel erfgoed uit de 20e eeuw. Erfgoed kreeg in dit kijk-en-doe museum een nieuw leven, waardoor mensen voorwerpen uit het verleden een plaats konden geven in hun eigen wereld en tijdperk. Het Erfgoeddepot zal een vijftal jaren bestaansrecht hebben, waarna het ontmanteld wordt. Nog steeds zijn gedeelten van de gebouwen in gebruik en te huur, waardoor het onderhoudsniveau op peil blijft en natuurlijk ook kraakvrij.