“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 119 Foto 1

Dorpstraat 54, eerder nog B105, B124 en B159 wordt gebouwd in 1920. Hendrikus Hermans oftewel Drikske Hermans woont hier vanaf 1920 tot 1956. Drikske is een broer van Wout Hermans alias de Cowboy, die in Dorpstraat 34 heeft gewoond en vele avonturen met zich meebracht vanuit Canada. Vanaf 1957 tot 1961 woont hier de familie Aerts, Gerard oftewel Girtje en zijn vrouw hebben 15 kinderen, 9 jongens en 6 meisjes. Vervolgens zijn de nieuwe inwoners de familie van Beek, Piet en Ria van Beek-Oomen. Zowel Piet, Baarlenaar als Ria, Alphense zijn dan geen autochtone Rielenaren. Piet leert Ria in Baarle Nassau kennen bij Den Biering. Ria werkt in Alphen bij Guusje Smolders, kleermaker als naaister. Mevrouw Smolders runde uitbaterij De Belhamel. Piet wordt vanaf 1961 assistent direcdteur bij directeur Huijbregts in de nieuwe melkfabriek, zoals die genoemd werd. Piet wordt ook vrij snel lid van de Rielse Harmonie, na eerder de fanfare muziek in Baarle Nassau gebezigd te hebben. Piet speelde ook een andere rol in de muziek, namelijk Piet was ook de drijvende kracht achter het Rielse jeugdkoor wat in 1965 opgericht werd. Piet werd ervaren als een begenadigd dirigent, die veeleisend was voor zijn koor maar ook niet schroomde om humor in te zetten als stimulans. Piet werd nog gehonoreerd met de pauselijke onderscheiding “Pro eccelsia et Pontifice”. Zijn professionele carrière sluit Piet af na 40 jaar achtereenvolgens gewerkt te hebben in het melkwezen bij CTM, Baarle Nassau, Riel, CTM en Campina. Tot 1988 zijn er nog diverse andere huurders van Dorpstraat 54.

Foto 120 Foto 2

De melkfabriek en aanpalende woning Dorpstraat 54 werd verkocht aan van Rijt in de Enschotsestraat te Tilburg, die een textielgroothandel runde. Het Rielse domein aan de Dorpstraat werd ook als een beleggingsobject gezien. Aangezien dit niet als zodanig leek uit te pakken, wordt plaatselijke mutlti-ondernemer Wim van den Coruput benaderd of hij interesse heeft. De belangstelling is er en Wim van den Corput wordt eigenaar van zowel bedrijf als woning. De woning gaat plat en maakt plaats voor een moderne woning, die ook meer naar de straat verplaatst wordt als de eerdere afgebroken woning. Zoon Jozef en zijn vrouw Mien Rijpert worden in 1990 de bewoners. De bouwtekeningen zijn geconstrueerd door overbuurman Wim Timmermans. Jozef is ook als roerganger de opvolger van vader in het familiebedrijf met betrekking tot de Boerenschuur. Jozef laat een bijzondere erfenis na, met een Boerenschuur voor food en een gedeelte wat is omgebouwd tot een Action vestiging. Naast het aanbod voor het Rielse, vindt er ook volop bezoek plaats vanuit clientèle buiten het Rielse. Jozef bewijst zich ook als ondernemer die betrokken is bij het Rielse en ook daarbuiten. Jozef was een aantal jaren voorzitter van IDOP, Integraal DorpsOntwikkelingsPlan Riel. Al vele jaren is Jozef ook voorzitter van Goirlese en Rielse Reuzen. Al ruim 25 jaar betrokken bij ondernemersvereniging Riel en daarna Goirle Riel, nu SORG, waarvan ook weer voorzitter en ook verantwoordelijk voor de organisatie van diverse evenementen. Voor zijn bijzondere diensten voor de Rielse en Goirlese samenleving kreeg Jozef van den Corput het ereteken van de gemeente Goirle in de vorm van een gouden speld.