Afgelopen woensdag vond er een bijzondere bijeenkomst plaats op Schijnvliegveld de Kiek. Gelukkig wel een leuke happening deze keer. De Vrienden van de Kiek hadden zich verzameld om een fotoshoot te houden met hun nieuwe kleding! De HAVEP uit Goirle was zo gul geweest om de vrijwilligers in het nieuw te steken. Daar moesten natuurlijk foto’s van gemaakt worden.
Schijnvliegveld de Kiek is door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog ingericht meteen na het binnen vallen van Nederland. Bedoeling was dat de geallieerden niet hun bommen op vliegveld Gilze Rijen zouden laten vallen maar op dit nepvliegveld. Fliegerhorst Gilze Rijen (zo heette het vliegveld in de oorlog) was belangrijk voor de Duitsers om onder Londen te bombarderen. Schijnvliegveld de Kiek was zodanig ingericht met nep gebouwen (waaronder een bunker), nep vliegtuigen en verlichting waardoor het vanuit de lucht leek alsof er een echt vliegveld was. Kwam er een bommenwerper van de geallieerden in de buurt, dan gingen de lichten op Fliegerhorst Gilze Rijen uit en gingen de lichten op het Schijnvliegveld de Kiek (Duitse naam: SF37 Kamerun) aan.
Schijnvliegveld de Kiek was jarenlang niet meer zichtbaar en beleefbaar. Slechts een in het bos aanwezige bunker was nog zichtbaar. In 2019 hebben de Vrienden van de Kiek het vliegveld weer opgeknapt en beleefbaar gemaakt. De afgelopen jaren hebben zij steeds verbeteringen aangebracht. En onlangs heeft de HAVEP de vrijwilligers ook voorzien van kleding. Jassen, polo’s, truien en hesjes zijn geleverd voorzien van het logo van Stichting de Vrienden van de Kiek. Hierdoor zijn de vrijwilligers goed uitgerust om onderhoudswerkzaamheden uit te oefenen. Ook bij rondleidingen zijn de vrijwilligers nu herkenbaar. Stichting de Vrienden van de Kiek is de HAVEP zeer dankbaar. Mooi dat er bedrijven zijn die het belang inzien van dit soort vrijwilligers initiatieven! Ook hebben nieuwe vrijwilligers zich afgelopen tijd aangemeld, super fijn! Ook zij hebben de nieuwe kleding ontvangen.
Wilt u ook een keer helpen?
De komende tijd zijn de vrijwilligers weer in het bos aan de slag. Wilt u ook een keer helpen of op een andere manier meedenken met Stichting de Vrienden van de Kiek dan kunt u dat laten weten via
info@schijnvliegvelddekiek.nl. Ook de website www.schijnvliegvelddekiek.nl is onlangs weer opgefrist en meertalig gemaakt. Dat is belangrijk omdat we merken dat we steeds meer internationale interesse krijgen. In 2024 bestaat het initiatief van de Vrienden van de Kiek 5 jaar en wordt 80 jaar bevrijding gevierd. De Stichting is aan het bekijken welke activiteiten dan georganiseerd kunnen worden. Daarover zullen we u tijdig informeren.