Inderdaad, het is een echtpaar! Ze zijn 33 jaar - met behoud van hun eigen geboortenaam - gelukkig getrouwd. Hun zoon Jules en dochter Sacha, wonen op zichzelf. Een mooie gelegenheid om het wat rustiger aan te gaan doen zou je zeggen, maar niets is minder waar! Paula, stond middels het Dorpscollectief Riel al langer bekend als een actieve zorgverlener. Joop komt vooral de laatste tijd steeds meer in beeld als het gaat om vrijwilligerswerk in zijn geliefde dorp en is als erkend adviseur op toepassingen van de wet maatschappelijke ondersteuning, de WMO, belangrijk voor de plaatselijke doelgroep. Kortom, de geëscaleerde sociaal maatschappelijke betrokkenheid van Joop en Paula zijn als dorpsondersteuners met een passie werkelijk een verrijking voor de Rielse gemeenschap.

Door Nico de Beer

In Riel krijgt Paula soms gekscherend de naam als het “ijzeren paard” toebedeeld. Haar gerenoveerde tractor met de aangekoppelde huifkar heeft die tenaamstelling en is dus debet aan die bijnaam van de stoere Rielse. Paula zelf lacht er om. “Omdat ik in het verleden als niet-techneut alleen maar tussen mannen heb gewerkt, die rond hun vijftigste jaar een zware motor of opzichtige auto kochten, vond ik het 10 jaar geleden wel gepast om een eigen tractor aan te schaffen. Ik vond het keigaaf om me in dat wereldje te begeven. Als er events zijn van oude tractoren zoals deze maand in Weelde, ben ik er graag bij. Mijn echte passie, als ambassadeur van de “Gôolse Geheimen” is om met de tractor en de huifkar met mensen die niet meer zo mobiel zijn, ouderen en/of familie uitjes op pad te gaan. Nee, zeker geen boerenovertrek, geslaagde feestjes of alcohol-gerelateerde attracties. Ik moet er wel plezier in hebben, daarom organiseer ik zonder echt winstbejag met liefde en plezier de uitstapjes voor de genoemde doel-groep in de regio”.

Het schilderen van dieren vind ik geweldig

“Eerst ben ik op les gegaan bij de bekende Rielse kunstschilder Kees Weltevrede. Hij wist me zo te enthousiasmeren dat ik me al snel aanmeldde bij de kunstacademie in Arendonk. Dat was een fantastische tijd! Zondagsmorgens mocht ik mijn kinderen meebrengen, die daar ook daadwerkelijk de gelegenheid kregen om zich creatief te ontwikkelen. Het schilderen van dieren op acryl en olieverf vind ik geweldig. Bij de Doeboerderij “De Vergulden Hand” ben ik nog altijd actief, maar het liefst organiseer ik een workshop met amateur schilders in de vrije natuur. Natuurlijk trekken we er dan ook met de huifkar op uit.

Wat betreft de zorg heeft Paula van Dijk middels haar activiteiten bij de EHBO een goede naam in het dorp opgebouwd. Ook namens het Dorpscollectief Riel krijgt zij het vertrouwen om vooral de mentale zorg van alleenstaande dorpsgenoten te ondersteunen. Dat doet ze met verve. “Het is super belangrijk als je hulp kunt bieden voor mensen die daar behoefte aan hebben”, weet de dorpsondersteuner. “De dankbaarheid die je daar voor terugkrijgt geeft je zoveel energie om er alles aan te doen maatwerk te leveren”.

Joop van Iperen helpt graag bij WMO aanvragen

Rielenaar Joop van Iperen (69) was bedrijfseconometrist en doceerde wiskunde en statistiek onderzoeksmethodologie. Maar natuurlijk kon hij het verzoek van Riet van Riel van de scouting destijds niet weigeren om daar als vrijwilliger de boekhouding te verzorgen. Immers dat deed hij ook bij de basisschool en voor de parochiecommissie. “Overigens voor de parochie doe ik ook coördinerende activiteiten. Het klinkt misschien wat saai”, zegt Joop, “maar dat is het allerminst! Omdat ik dichtbij de basisschool woon werd ik een keer ‘s nachts gebeld door iemand die dacht dat er op dat moment ingebroken werd in de school. Ik ben er toen meteen met één van m’n getrainde honden naar toe gegaan. Gelukkig was het loos alarm, maar wel was ik een spannende ervaring rijker.

De laatste periode zijn mijn ambities toegespitst op de doelgroep van oudere Rielenaren en hun als vrijwillig ondersteuner van dienst te zijn. Daarvoor heb ik een cursus gevolgd die speciaal gericht is om mensen goed te adviseren en daadwerkelijk te helpen om gebruik te maken van de voordelen die de wet maatschappelijke ondersteuning WMO biedt zoals wonen, welzijn, zorg, veiligheid, koopkracht, digitalisering en zingeving”.

Als dorpsondersteuners staat het echtpaar van Iperen-van Dijk in Riel paraat voor zorg en welzijn.

Info: Paul van Dijk 06 42 332 388 of Joop van Iperen 06 23 188 974.