“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 117 Foto 1
De foto van Café de Harmoniezaal met schuur rechts is van 1960, hetzelfde jaar als dat de dubbele woning links van o.a. familie van Gool is afgebroken. Reeds in 1790 wordt dit pand als herberg genoemd. Wij kunnen terug gaan tot 1831 als de eerste bewoner, Antonie Staas tot 1831 hier ingeschreven is. Opvolgend Adriaan Schellekens tot 1863 en zoon Willem tot 1906. Alle opvolgende bewoners zijn familie van elkaar door het overnemen van het huis, boerderij en etablissement door zoon of dochter met aangetrouwde. Tot 1939 Coop (Jacobus Wouters), waarna een bekende naam in beeld komt, althans voor hen die de leeftijd hebben van 60plus, namelijk Willem Wouters. Je ging of naar de Harmoniezaal, naar Café Wouters c.q. Willem Wouters, zoals het ook lang was Café Kerkzicht, de Leemaans of Fransje Lemans. Willem Wouters trouwde met Grada Bouwman. Nadrukkelijk kunnen we hier de wijziging van huisnummers zien door de jaren heen, van 1860 tot 1952 bouwt de nummering op van B 30 tot B 103. Hierna gaat de nummering gehanteerd worden tot 1972 Dorpstraat 1 en 3. De conclusie is dat er in de latere Kerkstraat, links van de Harmoniezaal op deze manier aantoonbaar veel gebouwd is. De naam zei het al “De Harmoniezaal”, de harmonie was hier thuis. In een advertentie zelfs genoemd Clubhuis Fanfare “Muziek en Vriendschap”. Een bepaalde periode was het ook het Clublokaal van Rijvereniging St. Antonius Riel. In 1963 verdwijnen de luiken en gaan we andere deuren en kozijnen zien. Waar eerder een schietbaan was voor de schutterij, wordt er in 1968 een nieuwe zaal geopend door burgemeester mr. D. Osse. Een nieuwe zaal onmisbaar voor het sociale leven in Riel, meldde de burgervader van Alphen en Riel. De zaal is 20 meter lang en 8 meter breed en geeft plaats aan een kleine 100 personen. Door de centrale ligging ten aanzien van de kerk was het de ideale locatie voor uitvaarten en feesten bij Café Wouters. Willem Wouters zal tijdens het 33jarig caféhouderschap met zijn gezin ook een boerderij runnen en in de laatste periode als nevenverdienste taxivervoer, leerlingenvervoer en ziekenvervoer uitvoeren. Vanaf 1972 wordt de Harmoniezaal nummer 1 en het huis ernaast, voormalig boerderij, wordt nummer 3. De voorgaande nummering voor de Harmoniezaal wordt eigenhandig verdeeld over twee huizen. Willem Wouters verhuist naar nummer 3.
Foto 118 Foto 2
Eind 1972 wordt de zaak overgedaan aan Theo Gerritse. De eerder genoemde naam Harmoniezaal wordt dan pas door Theo geïntroduceerd. Hij baat het café uit tot mei 1978. Waarna Willem Diks de eigenaar werd en dit bleef tot mei 1981. De opvolgers zijn Ad en Ellen de Rooij. Tot 2004 zullen zij D’n Ouwe Stee runnen. Want Ad en Ellen hadden een nieuwe naam bedacht voor café “De Harmoniezaal” Zij hadden ook grote plannen om stapsgewijs uitbreiding en verbetering van het interieur tot stand te brengen. Dit gebeurde gefaseerd om het de zittende verenigingen niet moeilijk te maken. Het vooraanzicht werd intact gehouden. Het biedt de mogelijkheid om meer service aan de gasten te verlenen. In 1990 wordt er een feestje gegeven door Ad en Ellen. Het bedrijf bestaat dan 200 jaar. Ellen doet het bedrijf in 2008 over aan Bjorn en Linda Vos, na het overlijden van Ad in dit jaar. De condoleances en parallel ook dankbetuigingen voor de inzet van Ad en Ellen zijn veelvuldig van onder andere gebruikers als Biljartclub ‘De Elf Strikken’, R.C.S.-Raad van Elf, biljartclub de ‘Kaaistoters’, Jongerensoos JOKO, biljartvereniging ‘De Dos Spelers’ en Biljartverenging ‘De Pommerans’. Bjorn en Linda Vos besloten om te transformeren naar Het Gerecht, dus alleen de bestemming restaurant. Het ondernemerschap van Bjorn en Linda is kortstondig in verband met familieomstandigheden. William en zus Carolien Schellekens hadden een eetcafé aan de Turnhoutsebaan in Goirle. Zij zetten hun horeca activiteiten voort op dezelfde wijze als in Goirle, maar nu aan de Dorpstraat 1 in Riel. Dat hield in hetzelfde personeel, hetzelfde eten met dezelfde prijs en dezelfde service en gezelligheid. Wat ook toen niet veranderde, was de samenwerking met Pa en Ma Schellekens van campingboerderij Breehees. Meneer de Boer zal met zijn tractortram de klanten naar “Den Overkant” blijven brengen. In maart 2010 werd de zaak feestelijk geopend na een intensieve verbouwing. De accommodatie is nog multifunctioneler geworden, met ook een grote speeltuin aan de achterzijde door de jaren heen. In 2015 heeft Carolien camping Breehees van haar ouders overgenomen en ging William met zijn vrouw Maartje verder met “Den Overkant”.