Het PON & Telos uit de Tilburgse Stationsstraat vroeg 10.036 Brabanders hoe het met hen ging. Je zou het niet zeggen, na het kabaal van de laatste jaren, maar met veruit de meeste Brabanders gaat het best goed, vinden ze zelf. Zoveel mensen ondervragen kost natuurlijk tijd. De onderzoekers Mariëlle Blanken en Nel Verhoeven zijn er ruim een jaar mee bezig geweest, maar nu hebben we ook wat: een lijvig rapport Ervaren Brede Welvaart (Hoe Brabanders de kwaliteit van hun leven en leefomgeving waarderen).

Door Gerard Sanberg

Lijvig kun je het rapport gerust noemen: de PDF (kun je gratis downloaden) beslaat 132 bladzijden. Op de site van PON & Telos (www.hetpon-telos.nl ) kun je een visuele samenvatting downloaden, ook niet kinderachtig van omvang. Stadsnieuws sprak met onderzoeker Mariëlle Blanken.

Allereerst maar even dat begrip Ervaren Brede Welvaart. Wat is? Mariëlle: “Wat die brede welvaart betreft, bij onderzoek naar de kwaliteit van het leven kijken we al jaren niet meer alleen naar het economische aspect, dus of het mensen financieel voor de wind gaat. Gezondheid telt mee, welbevinden, milieu, arbeid en vrije tijd, wonen, veiligheid. Dat is dus ‘breed’. Met ‘ervaren’ bedoelen we wat mensen er zelf van vinden. Hoe tevreden zijn ze?”

7,6 op een schaal van 10

En, zijn de Brabanders tevreden? “Best wel”, antwoordt Mariëlle. “Als je Brabanders vraagt om hun leven een rapportcijfer te geven, kom je gemiddeld uit op 7,6 op een schaal van 10. Nou, das best hoog.“ Maar moet je dan zovéél mensen vragen? 10.000! “Ja, om een goed beeld te krijgen wel. Want we wilden ook conclusies trekken over de verdeling over de provincie en de verschillen tussen stad en platteland, waar je tegenwoordig zo veel over hoort. Nou, dan heb je veel respondenten nodig.”

Welk type bent u?

Uit het onderzoek blijkt dat het welbevinden van de Brabantse bevolking gelijkmatig verspreid is over de provincie. Er zijn weinig tot geen verschillen tussen stad en platteland en tussen de steden onderling. Ook de vier typen inwoner die het onderzoek hanteert, wonen gelijkmatig over het gebied verspreid. Dat is natuurlijk interessant: welk type bent u? Bent u standvastig en redzaam, of een beweger en redzaam? Of bent u standvastig en afhankelijk of een beweger en afhankelijk? Bewegers voelen wel voor verandering maar kunnen dat niet altijd aan, standvastigen houden niet zo van verandering, of ze nu redzaam zijn of niet.

Dé Brabander bestaat niet

Mariëlle: “Voor beleidsmakers is het belangrijk om te weten dat je niet te maken hebt met één gelijke groep burgers. Als je met beleid het gedrag van de inwoners wilt veranderen, dan moet je die verschillende groepen mensen elk op een eigen manier benaderen, met specifieke communicatie én met specifieke ondersteuning. Dan gaan ze bewegen. Dus dé Brabander, die bestaat niet, dat is wel duidelijk.”

Voor het rapport en de visuele samenvatting: kijk op www.hetpon-telos.nl