“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Foto 1 uit 2023, het huis is onveranderd. Dorpstraat 17 wordt in 1939 gebouwd door aannemer Frans de Beer-Ketelaers, in opdracht van weduwe Francisca de Groot-van Herk, alsdan woonachtig op Dorpstraat 13. Simon de Groot haar man was in 1932 al overleden. Het metselwerk werd door de aannemer verzorgd. Onderaanneming bestond toen nog niet, althans niet bij Dorpstraat 17. Het loodgieterswerk werd verzorgd door Gatzen uit de Kerkstraat. Het timmerwerk door Toon van Erve namens de gebroeders van Erve en het schilderwerk door H. de Bakker Mr. Schilder Riel. Aparte facturen per leverancier en bij de schilder stonden o.a. de rollen behang vermeld. En niet te vergeten 3 kilo lichtgrijze verf a Fl. 1,71 en 7 ons donkergrijze verf a Fl. 0,42. Daarnaast waren er, op deze factuur, althans nog 3 ruiten gezet voor de kosten van Fl. 1,20. Dan spreken we tegenwoordig over inflatie. Voornoemde schilder zou ook een vermaard koster worden van onze H. Antonius Abt Kerk en zou ook vele werken schilderen maar dan in de zin van schilderijen. Francisca van Herk overleed december 1944, nog steeds wonende op nummer 13. Schoonzoon Harrie Segers en zijn vrouw Net Segers de Groot woonden toen op nummer 17, maar gaan vanaf 1945 tot 1950 wonen op Dorpstraat 13, omdat de winkel van familiebedrijf de Groot nog voortgezet werd door dochter Net. Cees Timmermans zal vanaf 1945 tot 1950 nummer 17 huren en ook andere huurders zullen op dit adres vertoeven, waarna vanaf 1950 Harrie Segers en vrouw Net terug keren naar nummer 17. Op nummer 13 wordt zoon Simon in 1949 geboren, zoon Gerard was in 1943 al op nummer 17 geboren. Vader Harrie Segers was vertegenwoordiger, verkocht grondstoffen voor veevoeders en werkte achtereenvolgens bij Schraven Ijsbouts en daarna bij Stijfsel en Glucosefebariek Sas van Gent. Moeder Net de Groot had altijd in de winkel gewerkt van haar ouders. Harrie Segers was bestuurslid van de Harmonie en heeft de drumband mee opgericht in 1959. Zoon Gerard was nog tamboer maître, de man die dus op de drumband voor ging en op imposante wijze de stok of mace de lucht in wist te slingeren.
Foto 2
Dorpstraat 17 heeft een achterhuis. Dat kom je niet vaak tegen. Een achterhuis is een gebouw achter een huis, zoals een ander huis of een schuur of werkplaats. Vaak is het achterhuis verbonden met het (voor)huis. Dat is hier niet het geval. Het betreft een op zichzelf staand achterhuis. In die tijd zijn er verschillende huurders woonachtig. Waar Harrie en Net Segers in het voorhuis wonen, gaat Simon na zijn huwelijk met eega Adrienne in het achterhuis wonen. In 1977 gaan zij in het voorhuis wonen, zoon Sem is inmiddels geboren. Vader Harrie is in 1975 overleden en moeder Net blijft nog tot 1997 wonen op nummer 17.
Naast het achterhuis gebruikt Simon Segers ook nog een tweede huiskamer en deze kamer gebruikt hij hoofdzakelijk op maandag van 10.00 uur tot 13.30 uur. Middels een initiatief van het Dorpscollectief is Simon tezamen met Paula van Dijk, Conny de Bruin, Rina de Bruin, Toos Huijbregts en Carina Engwirda host in deze huiskamer, genaamd de Verhalenkamer in de Pleinzaal van Ontmoetingscentrum de Leybron. Hoofdzakelijk alleenstaande ouderen worden ontvangen door vernoemde gastheren c.q. gastvrouwen. Een aantal ouderen worden zelfs van huis af geëscorteerd naar de Leybron en na afloop van de Verhalenkamer ook weer naar huis. Naast het gezellig een kopje koffie drinken, worden wetenswaardigheden, verhalen uitgewisseld en bepaalde activiteiten ontwikkeld en afgesloten met een lunch. Terug komende op Dorpstraat 15, Simon en zijn eega Adrienne, zijn in 2024 50 jaar woonachtig aan de Dorpstraat 17. Zoons Sem en Tim zijn al heel lang uitgevlogen. Tweede zoon van Harrie Segers en Net de Groot, Gerard woont al heel lang in Rijen. Bij leeftijdsgenoten beter bekend als de Jules. Zijn hart altijd verpand aan het Rielse en op minimale afstand ons dorp ook volgend.