Na een schooljaar van zwoegen en zweten, maar vooral zelfvertrouwen en durf ontwikkelen, is deze allereerste lichting Goirlese diploma’s een feit. Dinsdag 11 juli is de hal van het Havep gebouw gevuld met leerkrachten van het Entree-College, familie, taalcoaches, ateliervrijwilligers en natuurlijk trajectbegeleider Babs van Hees en ateliermanager Femke de Klerk van Vanhulley Goirle. 40 paar ogen pinken regelmatig ontroerd een traantje weg.
door Yolanda van Leest
Deze geslaagde vrouwen gingen een jaar op maandag naar het Entree College (mbo-1), daarnaast liepen ze 2 dagen per week stage in dit Goirles atelier. Hier wordt gebruikte bedrijfskleding aangeleverd, omgevormd tot o.a. rugzakken, laptoptassen of vlaggenlijnen én weer terug gekocht. Terwijl zij jassen en broeken nauwkeurig verknipten, werden ze vaardig met de machines, leerden ontwerpen, samenwerken, feedback geven én ontvangen.
Nederlandse taal met sprongen vooruit
Grote winst ondertussen; een enorme groei in taalgebruik. In het atelier wordt namelijk alleen Nederlands gesproken. Vrijwilligster Frensis Ketelaars geeft als voorbeeld; de eerste weken gingen gesprekken nog over echte tongbrekers als ‘lostornen’ en ‘tornmesje’. Nu, een jaar verder, spreken we samen over ‘gevoel van opluchting’ en komen ze zelf met voorbeelden als ‘slagen voor je opleiding’. Studiebegeleidster Hanneke Bogaerts van het Entree College “Ik zag daarnaast grote stappen in algemene ontwikkeling. In onze les Burgerschaps-competentie wisselden de vrouwen veel kennis uit over elkaars cultuur. Deze vrouwen uit Soedan, Marokko, Turkije, Syrië omarmden elkaar en ondertussen de Nederlandse gebruiken”.
De geslaagden zelf aan het woord
Deelneemster Hava; “Ik voel mij zo veel zekerder, durfde in het begin niet alleen boodschappen te doen. En nu, ik voel me zelfs thuis hier!”. Hava hoopt hierna 3 dagen per week te gaan werken in een atelier. Naast haar gezin en het Vanhulley traject volgde ze dit jaar een online cursus Nederlands, haalde ze haar theorie voor het rijbewijs en is ze 1 dag per week vrijwilligster.
Fyori wil verder leren om straks de ouderenzorg in te gaan. “Praten met oudere mensen vind ik fijn. Leren samenwerken met anderen vond ik het allerleukste dit jaar”. Voor haar was de opvang van haar kleine kindjes een hele onderneming. “Iedere zondagavond ging ik vanuit Goirle met de bus de kindjes naar mijn ouders in Tilburg Noord brengen”.
Nura hoopt verder te gaan in de zorg. “Ik heb veel mensen leren kennen, ben socialer geworden. Ik dúrf nu nieuwe dingen te leren. Hiervoor was ik altijd thuis en zag ik alleen mijn taalcoach en soms een buurvrouw”.
Ook voor Nishmin was het regelen van kinderopvang steeds een flinke uitdaging. “Ik vond het heel spannend om van de taalschool over te stappen naar het Entree College!”. Met een trotse blik vertelt ze over haar zelf ontworpen jurk, speciaal voor deze diploma uitreiking. Volgend jaar gaat ze bij het ROC de mode opleiding doen. “Het leren naaien vond ik het leukst, ook het nadenken over nieuwe dingen maken”.
“Nooit meer op die bank” is de slogan van Vanhulley. Het lijkt erop dat deze vrouwen dat inderdaad niet meer van plan zijn. Kinderopvang was een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp. Wie weet ontstaan hiervoor meer ideeën en oplossingen.
De taalsprong en open houding als levend bewijs
Dit eerste jaar is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit Stichting Annetje van Puijenbroek. Annemiek (voorzitter) vertelde vanmiddag over haar vervolgdroom, dat komend jaar het traject voor meer vrouwen toegankelijk wordt. Doorgroeit naar 15 deelnemers. Ze roept daarom op de positieve uitkomst van de nu 5 geslaagde vrouwen verder te vertellen. Haar boodschap aan beleidsmakers en verantwoordelijken van gemeentes; “Investeer in opleiding, daar krijg je ontzettend veel voor terug!”.
Tekst in een een kader aub !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vanhulley biedt een leer/werktraject voor vrouwen. Die, om wat voor reden dan ook, niet aan ons arbeidsproces meedoen en vooruit willen. Bijvoorbeeld omdat ze geëmigreerd zijn, of (nog) geen opleiding hebben afgerond. Ze volgen een studie en doen werkervaring op in het Vanhulley-atelier in Goirle (gebouw HAVEP). Vanhulley is vorig jaar gestart in Goirle, naar voorbeeld van hun vestiging in Groningen.