“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Het woonadres van Mister Janus van den Hout was Dorpstraat 2. Hoofdzakelijk het adres waar hij slaapt en dan maakt hij ook nog korte nachten, want dat was toereikend voor hem. Waar hij heel veel tijd vertoeft, is zijn werkadres basisschool Pius X aan de Goirleseweg. Dat begon vaak al vroeg, met name in de winter. De potkachels dienden al op tijd voorzien te worden van hout, geen nat hout. Het mocht niet roken. Voorafgaand dienden de asladen leeg gemaakt te zijn, een baantje voor de kinderen van de Mister. Een activiteit van de Mister in de winter was ook bij aankomende vorst, de speelplaats met zand lekvrij te maken en vervolgens water blijven aanbrengen met een ijsbaantje tot gevolg. In die periode was het onderwijs in Riel toonaangevend. Juffrouw de Beer, juffrouw Aerts en mister van den Hout waren onder andere prominente namen in de 40er, 50er en 60er jaren. Mister van den Hout had hoofdzakelijk de 4e klas, nu groep 6, gedurende 40 jaar. Hij gaf zo bijna drie generaties les en kende op die manier het gehele dorp. Zijn pedagogisch talent was onmiskenbaar. Hij kon geweldig goed met kinderen om gaan. De Mister gaf zelfs ook nog Frans, onbezoldigd, om de kinderen nog meer van educatie te voorzien. Bij het Rielse onderwijs was een soort van CITO toets nagenoeg niet meer nodig richting het vervolgonderwijs. Het onderwijs door de Mister werd doorgetrokken naar sociaal-maatschappelijke activiteiten, zoals boeren en burgers ondersteunen bij zaken van financiële of juridische aard. De Mister was zo vertrouwd met de families, gezinnen dat dat vanzelfsprekend leek. De activiteiten geïnitieerd door de Mister ontwikkelden zich meer en meer. Het oud papier inleveren aan de Goirleseweg op de hoek bij de Oude Noteboom, het wekelijks Kerkklokje ontwikkelen en drukken als communicatiemiddel in het dorp – tot aan 1975-, fietstochten organiseren, schoolreisjes organiseren. Films -vanuit de blikken dozen, het heerlijke nostalgisch geluid tijdens het draaien- vertonen in de gang van school, want een aula of anderszins was er niet. Alleen de 6 lokalen, gang en sanitair. Corry, vrouw van de Mister, was ook baanbrekend. Toen de kinderen de deur uit waren, mocht als eerste vrouw bij de Fraters in Goirle onderwijs gaan geven en mocht tussen de middag twintig minuten eerder op en neer naar Riel omdat de warme maaltijd, toen tussen de middag, afgemaakt en geserveerd diende te worden. Ook toen de vrouw achter de man, respect.
Foto 2
Het derde huis van Mister van den Hout, na de Dorpstraat 2 als woonhuis en Pius X als werkadres, was Dorpstraat 20. Zo bijzonder Dorpstraat 2 geheel centraal tussen beide andere “huizen”\. In 1934 werd aan de Dorpstraat 20 een parochiehuis of patronaat gebouwd, dat de naam St. Jozefhuis kreeg. Ondanks dat St. Antonius in het dorp de scepter zwaaide, werd zowel bij de basisschool als bij het parochiehuis aan zijn naam voorbij gegaan. Mister van den Hout draaide hier ook films op zondagmiddag, eerst een voor de jeugd en daarna een voor volwassenen. En de Mister had nog de hand in tal van andere initiatieven en activiteiten in het “Dorpshuis”, zoals bijvoorbeeld fancy fairs. Het patronaat had een flinke zaal, er konden wel driehonderd mensen in. Er was een verhoogd podium voor toneelvoorstellingen en daaronder een kelder voor opslag van decors en dergelijke. Eveneens kleedkamers en toiletten. De Mister had een belangrijke bijdrage in het ontstaan van toneelverenigingen, o.a. DEKO (Door eigen kracht omhoog) en ”Ontwikkeling door Vermaak”. Rekwisieten en attributen voor het toneel werden vaak door de Mister geleend bij moeder de vrouw. Door veel boeken te verzamelen, ontstond een soort van bibliotheek op balkon, met uitleen. Veel verenigingen vestigden zich in het St. Jozefhuis tot de EHBO, ook opgericht door de Mister. Een wielrenvereniging was Riel toen rijk en ja ook de Mister staat op de foto die voorbij komt. Om af te sluiten was er achter het St. Jozefhuis nog een volkstuintje avant la lettre. De jeugd mocht deze inrichten en onderhouden. Over Sjaak van Riel, de alias van de Mister als verzetsstrijder In WO II en nog veel meer, zal later verhaald worden.