561 leerlingen staan er op de teller van openbare basisschool ’t Schrijverke aan de Guido Gezellelaan in Goirle. Om de hitte te verdrijven, staat alles tegen elkaar open en toch hoor je op deze maandagmorgen in de werkkamer van Angelique (35) alleen het geruis van gebladerte. Het is sportdag. Bij de opening daarvan heeft de nieuwbakken directeur op de sportvelden aan de Schietberg al een paar dansmoves uitgevoerd. Weer terug op school kan in alle rust en stilte het Schrijverkeshirt verwisseld worden voor een blouse. De stilte is echter niet voor lang, want als Angelique ‘aangaat’, vullen haar woorden de ruimte waar ze een half jaar samen met collega Nick van Vugt de directie waarneemt. Gepassioneerd steekt ze van wal.

Tekst en foto’s: Wilma Robben

Warm bad

“Ik zit hier zo op mijn plek, ik adem deze school,” constateert Angelique nu haar tweede droom -die van directeur van ’t Schrijverke- is uitgekomen. “Mijn eerste droom, waren onze kinderen Hugo (3) en Simon (1). In 2018 trouwde ik met Marijke onder het toeziend oog van de leerlingen van mijn toenmalige groep 4. Ze waren erbij om ons toe te wuiven met mooie witte linten toen we na de ceremonie het kerkje uitliepen.”

Al tijdens het afronden van de pabo in Tilburg maakt Angelique (geboren en getogen in Hilversum) in 2010 als LIO-stagiaire (Leraar In Opleiding) haar entree bij ’t Schrijverke. Aansluitend gaat ze naar Utrecht voor een studie onderwijskunde. Ondertussen blijft Angelique betrokken bij ’t Schrijverke en belandt ze als groepsleerkracht via de groepen 1-2, 3, 4, 5 en 6 als teamleider in het managementteam. Van daaruit waagt ze de sprong en zo is deze bevlogen onderwijskundige per 1 juni 2023 aangetreden als nieuwe directeur van ‘t Schrijverke, de school die voor haar inmiddels al bijna dertien jaar aanvoelt als een warm bad.

Drijfveer

De woordenstroom komt pas goed op gang als Angelique praat over haar nieuwe rol: “Er is hier op school zoveel potentie. Ik hou van de helikopterview, van alles een klein beetje weten, processen aansturen en vertrouwen geven aan het team. Ik heb geen team hè, ik bén het team” benadrukt ze. “Ik ben één van die mensen, ik hoef de school niet eerst te leren kennen. Noem de vraagstukken maar op: toetsing, een nieuwe leerlingvolgsysteem, ouderhulp, dan weet ik precies bij wie ik moet zijn. In die zin was het directeurschap geen grote sprong in het diepe.” Tijdens haar waarnemende periode (samen met teamleider Nick van Vugt) voelt ze het draagvlak groeien. Niet alleen bij de teamleden, maar ook bij de ouders. Dat was voor Angelique een grote drijfveer.

Hoe ziet ze de toekomst?

Op korte termijn ziet Angelique het als haar belangrijkste taak het behouden van al wat goed is en gaan onderzoeken wat beter kan. “Zo moet het minder uitmaken bij wie een kind in de groep zit. ‘We’ als Schrijverke vinden het bijvoorbeeld belangrijk te variëren in werkvormen. Dan neem je niet meer vier keer in de week een dictee af op papier, maar organiseer je een rendictee of een andere spelvorm. Dit in het kader van bewegend leren. Denk ook aan groepsdoorbrekend werken, of een project dat schoolbreed wordt uitgevoerd. Daar moet een rode draad in komen. Zo creëer je nog meer saamhorigheid.

Op wat langere termijn zal de renovatie dan wel nieuwbouw van het schoolgebouw veel aandacht vragen. Angelique: “Dat wordt de komende jaren een groot project, waarbij ik niet alleen als directeur betrokken ben, maar ook als inwoner van Goirle en straks als een moeder die wil dat haar kind in de wijk naar school kan.” Het schrijven van een nieuw schoolplan kan nog heel even wachten, want er komt een besturenfusie aan tussen Edu-Ley (Goirle), BOOM (Oisterwijk) en Samenwijs (Hilvarenbeek). Wellicht dat het proces gepaard gaat met een nieuwe koersnotitie waaraan zo’n nieuw schoolplan kan worden opgehangen.

Kenmerkend voor Angelique

“Doen wat je zegt, maar ook zeggen wat je doet. Geen luchtkastelen bouwen, maar een stevig fundament neerzetten. Uitleggen wat je aan het doen bent en waarom je iets aan het doen bent. Daar begint alles mee”, is haar overtuiging.

Leiderschap ziet ze graag in de context van gespreid leiderschap. Begeleiden en verleiden zijn daarbij sleutelwoorden. “Ik ben wel verantwoordelijk, maar draai niet alleen aan het roer. De teamleden sturen mee. Graag wil ik daarvoor de voorwaarden scheppen en het mogelijk maken dat anderen uitblinken in waar ze goed in zijn. Dan staat Angelique op uit haar stoel om aan de hand van het opgehangen veranderingsmodel van Knoster een gloedvol betoog te houden over hoe je op een goede manier verandering op gang brengt. Zeer interessant, maar je wilt toch ook nog weten wat haar hobby’s zijn en of ze daar überhaupt tijd voor heeft?

Welnu, tweemaal per week is Angelique te vinden op de hockeyvelden van MHC, gaat ze als de kinderen in bed liggen en de oppas is gearriveerd, met Marijke graag naar het theater en leest ze ter afsluiting van de dag momenteel in Vogeleiland een literaire thriller van Marion Pauw.