“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Dorpstraat 2 op de hoek van Dorpstraat en Goirleseweg. Een kruispunt met heel veel beweging van kinderen en ouders die meerdere malen per dag de tred maken naar de actuele basisschool De Vonder. Dorpstraat 2 is in 1925 gebouwd door Antonius.Botermans, hoofd der school, die tot 1925 nog gehuisvest is in de Kerkstraat waar nu de Kosterei staat. Botermans woonde toen zelf ook op de rechterhoek naast de school De eerste steen bij Dorpstraat 2 geeft weer :”Nelly Botermans 19 1/9 25”. Aangezien vanaf 1926 de R.K. Kerk de eigenaar werd van de school en belendende gebouwen, diende Botermans te verhuizen naar ja Dorpstraat 2. Een nieuw markant huis, waar onderwijs en veel meer een belangrijke factor in het leven van inwonenden toen en later zal betekenen. En de school, de PiusX verhuisde naar de Goirleseweg, iets verder dan Dorpstraat 2. Hoofd van de school, Botermans zou dat zijn van 1897 tot 1933. De loopafstand was nu ietsje geringer van woning naar werkadres, te weten vijftig meter. Janus van den Hout kwam op de Rielse basisschool terecht om een zieke leerkracht te vervangen. Een maand werd een heel leven bij wijze van spreken. Corry Botermans, dochter van de hoofdonderwijzer, werd leerkracht in 1929. En wat er nog meer ontstond. Juffrouw Corry werd verliefd op Janus van den Hout, op haar collega. Waarbij Janus had gereageerd: “Corry dat mag niet, op een katholieke school mogen leerkrachten geen relatie met elkaar aangaan”. Waarop Corry gezegd zou hebben:
”Niemand hoeft het te weten”. Het werd dus verkering zonder verkering. De aankondiging vond later in de kerk plaats door de pastoor dat er dan toch een relatie was en het huwelijk voltrokken zou worden op 2 februari 1937. Het nieuwe echtpaar zou eerst op de Tilburgseweg 10 gaan wonen, waarna in 1956 de overstap zou komen naar Dorpstraat 2. Er is nog zoveel te vertellen over Mister Janus van den Hout, dat er een vervolg plaatsvindt.
Foto 2
Een huis wat bijna de honderdjarige leeftijd heeft bereikt, kent natuurlijk ook haar mindere periodes, in de zin van het feit dat onderhoud en verbouwingen dienden plaats te vinden. En dan spreken we nog niet over bijzondere periodes zoals de Tweede Wereldoorlog die ook haar tol eiste aan Dorpstraat 2. Zoon Anton van den Hout geboren in 1939 heeft de oorlog nog als kind bewust meegemaakt. Na de oorlog diende veel hersteld te worden in de breedste zin natuurlijk. Bij Dorpstraat 2 zaten onder andere geen ramen meer in, maar folie om het huis windvrij te houden. Janus van den Hout zal als langstlevende van het echtpaar van den Hout-Botermans op Dorpstraat 2 blijven wonen. Na in Tilburg en Goirle gewoond te hebben, strijkt vervolgens zoon Jozef met zijn vrouw Han neer in het huis waar nu bijna 100 jaar dus de familie Botermans en van den Hout heeft gewoond. Jozef en Han zagen zich voor de schone taak om waar nodig het huis en perceel op te pimpen. Sindsdien waart de geest van Mister van den Hout ook weer rond, het huis waar drie onderwijzers hebben gewoond, Antonius Botermans, Corry Botermans, Janus van den Hout en als het ware Anton van den Hout die het zelfs bracht tot de Universiteit van Nijmegen met een nog steeds onvervalst Riels accent. We hebben het op tape. Daarnaast is Jozef met ondersteuning van Han waardig nieuwe bewoner, met hobby’s en vaardigheden die de Rielse gemeenschap ten dienste staan, nogmaals in de geest van Mister van den Hout.