“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Dit verhaal gaat over de actuele adressen Dorpstraat 26 en 28, maar we gaan eerst terug naar het begin van de 20e eeuw. Meer dan 100 jaar door de geschiedenis van Riel heen. Op foto 1 zien we het perceel, let wel perceel van het huidige Dorpstraat 26 en 28, rechts naast de schuur aan de linkerzijde van de straat. Moeilijk waarneembaar, maar deze foto uit 1915 gaf voldoende reden om de geschiedenis van voornoemde adressen op deze wijze aan te vliegen. Geheel links op de foto zien we nog het huis, nu nummer 30, van burgemeester Huijbregts, burgermeester van Alphen en Riel van 1915 tot 1937. Een grote kans dat deze foto gemaakt is naar aanleiding van de inauguratie van burgemeester Huijbregts. Het oorspronkelijke huis op het perceel van het actuele 26 en 28, van 1890 tot 1908 is huisnummer B30. Een straatnaam was er toen nog niet. We hadden alleen de kernen Brakel, Kerkeind en Zandeind. Huisnummer B30 viel onder Kerkeind. Het bijzondere van deze foto c.q. ansichtkaart is wel het feit dat er Dorpstraat op staat vermeld, die toen dus niet bestond. Werden er huizen bij gebouwd, dan veranderde de nummering. Na 1908 wordt het adres B54 in plaats van het eerdere B30 dus. Op nog B30 woont Pietoom de Groot, zijnde vrijgezel, die overlijdt in 1903. Pietoom was in die tijd hetzelfde als nu ome Piet. De schuur op de foto ook gebouwd in 1903. Aangezien Pietoom de Groot vrijgezel is, erft de familie Vermeulen het huis.

In 1902 waren Frans Vermeulen en Kee de Groot al ingetrouwd. De familie Vermeulen was ‘nader’ familie dan naamgenoot Kee de Groot van Pietoom de Groot.

Foto 2

In 1924 gaat het bestaande huis tegen de grond en wordt er een nieuw huis gebouwd door Frans Vermeulen, in de vorm van een langgevelboerderij. Een steen in de muur aan de voorzijde met het jaartal 1924 is hiervan het onomstreden bewijs. Het huis wordt gebouwd door aannemersbedrijf van Tilborg. Ook al eerder in deze rubriek onder de aandacht gebracht. In die tijd lieten ook bouwvakker hun signatuur noch achter op balken en dergelijke. Het is dan nog 1 adres. Frans is de grootvader van Noud Vermeulen, de vader van de actuele bewoner Ivo Vermeulen op nummer 28. In 1936 wordt het huis gesplitst naar twee woningen. Op enig oment, ja Riel blijft groeien, is de linker woning voorzien van nummer 121 en de rechterwoning nummer 120a. De broers Simon en Drik, zoons van Frans, trouwen beiden in 1943 en gaan respectievelijk wonen op 120a en 121. En ja eindelijk in 1952 wordt het en Dorpstraat en is de nummering 28 en 26 van toepassing. Nummer 121 wordt Dorpstraat 28 en 120a wordt Dorpstraat 26. Zoals eerder vernoemd op nummer 28 is in lijn de familie Vermeulen blijven wonen tot nu toe. Met recht staat hier op de voordeur Familie Vermeulen. Op nummer 26 heeft Peter, de zoon van Simon Vermeulen nog gewoond, waarna op nummer 26 nog niet-Vermeulens woonachtig waren. Juist voor de switch van Riel onder de gemeente Alphen en Riel naar gemeente Goirle en Riel worden een aantal woningen nog bestemd als Gemeentelijk monument met beschermd dorpszicht. Daar waren specifieke criteria voor. Op dat moment zijn er een zevental huizen in Riel die aan het criterium voldoen, waaronder dus Dorpstraat 26 en 28, volgend jaar eeuwling. Een heel bijzonder feit in de actuele geschiedenis van ons dorp.