“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Dorpstraat 38, onderdeel van een tweekapper van de adressen 36 en 38 is een adres wat diverse ondernemers gehuisvest heeft door de jaren heen. Enigszins plastisch uitgedrukt, maar er wordt bedoeld dat het veel zegt over het ondernemerschap in de Dorpstraat en dan met name in de tweede helft van de twintigste eeuw. De buurman op nummer 36 was trouwens ook ondernemer, namelijk aannemer de Beer die deze duo-woning bouwde in opdracht van Hermans, ook weer de buurman op nummer 34. De eerste ondernemer op nummer 38 was schoenmaker Simons. Schrijver dezes mocht de te repareren schoenen ook brengen. Dan kreeg je de vraag zolen en of hakken en dan hoopte je de opdracht van moeders goed over te brengen. Simons verhuisde in 1968 naar de Vonderwei 1 en ook daar bleef ons gezin de schoenen ter reparatie aanbieden. Jan Simons grijzend en kalend, bril op en een blauwgrijze stofjas aan. Een paar advertenties “Hebt u een schoenenbon? Dan naar A. SIMONS Schoenreparatie - RIEL “ Een tweede “Voor al Uwe Schoenreparaties naar Dorpstraat, Riel A.SIMONS“. We houden het op dit adres alleen bij ondernemers. De opvolgende bewoner was Marcel Vermeulen met zijn vrouw Nel Matthee. Marcel zoon van overbuurman Sjef Vermeulen met de leerloojerij verhuist dus “na de trouw” naar de overzijde van de straat ook naar nummer 38. Gezien zijn familie achtergrond en het feit dat hij zich kon vestigen als ondernemer in Alphen als opvolger van Guusje Tik, wordt Marcel ook aangemerkt als (semi)-ondernemer en dan wel als horloge- en klokkenmaker. We denken dat Marcel Riel boven Alphen prevaleerde en daarom niet inging op hett aanbod van Juwelier Gust Aarts, alias Guusje Tik, zoals de bijnaam van deze Alphense ondernemer was aan de Goedentijd. Guusje ‘Tik” refereerde naar het feit dat de man naar verwachting op Riels inzicht ook klokken en uurwerken verkocht.
Foto 2
Na Marcel en Nel Vermeulen komt Alphenaar Ton van de Vloet wonen aan de Dorpstraat 38 en zal zich ook als ondernemer in het Rielse bewegen. Ton neemt de SRV wagen van de Boerenschuur over en zal de ronde overnemen van Harrie van den Corput. Ton is dus de buurman van Jozef van den Corput ook Boerenschuur telg op nummer 40 en zo zal de overname naar verwachting geen toeval zijn geweest. Dagelijks met de SRV wagen een route, met uitzondering van woensdag. Op maandag en vrijdag de buitenroute, te weten Brakel, het Hoefke, Zandeind, Vijfhuizenbaan en op dinsdag, donderdag en zaterdag het dorp. Waar Eric Haerkens als hulp Harrie van den Corput ondersteunde, zal Marco van der Bruggen bij Ton van der Vloet de assistentie invullen. Eric is dan nog kort in beeld om bepaalde kneepjes van het vak over te dragen. De SRV wagen kan ook gestald worden bij de in de dorpsmond genoemde voormalige nieuwe melkfabriek aan de Dorpstraat 56, wat dan ook eigendom is van de familie van den Corput. In 1990 stopt Ton van der Vloet met de SRV wagen die dan uit het straatbeeld van Riel verdwijnt.