Dialoog en vriendschap

Elkaar tegemoetkomen, zich uitdrukken, naar elkaar luisteren, naar elkaar kijken, elkaar leren kennen en begrijpen, raakvlakken zoeken ... dit alles wordt samengevat in het werkwoord ‘dialogeren’. Als we elkaar willen ontmoeten en helpen, moeten we met elkaar in dialoog treden. Ik hoef de voordelen van dialogeren niet meer te benadrukken. We moeten alleen maar bedenken hoe de wereld eruit zou zien zonder de geduldige dialoog van zoveel edelmoedige mensen die families en gemeenschappen bij elkaar gehouden hebben. Een volgehouden en moedige dialoog haalt geen krantenkoppen zoals geschillen en conflicten, maar ze helpt de wereld discreet om beter te leven, veel meer dan we ons kunnen voorstellen.

(Uit: paus Franciscus, Fratelli Tutti, nr 198.)

Mooie woorden, hè? Ik vind ze ontroerend. Ergens voelt het allemaal zo logisch en vanzelfsprekend dat we vriendelijk zijn naar elkaar, dat we luisteren, dat we pogingen doen om elkaar te vinden en te ontmoeten. Toch zijn veel mensen bang dat de samenleving harder wordt en minder rekening houdt met elkaar.

Het kan dan ook wel verleidelijk zijn om in een groepje te klagen over de ander(en) of moedeloos te worden.

Christenen geloven dat God de wereld en de mens goed geschapen heeft, maar dat mens toch liever aan zichzelf dacht. Het zorgde voor de eerste relatiebreuk: tussen God en de mens en de mensen onderling. Het hoopvolle is vooral het geloof dat Jezus Christus deze oerbreuk weer hersteld heeft.

Wij, u en ik, zijn uitgenodigd om in ons eigen leven ons best te doen om overal waar er gebrokenheid is weer vrede en verzoening te brengen. Dit is niet altijd makkelijk vertelde Corrie ten Boom die uiteindelijk in 1947 haar kampbewaarder uit Ravensbrück vergaf. Toch, is dát waar paus Franciscus ons toe oproept. Hij vraagt ons om actief en geduldig de dialoog op te pakken als een stille missie van vredestichters. Dit haalt niet het nieuws of de krantenberichten, en misschien ook niet veel volgers op Youtube, Instagram of TikTok. Wel kan het ‘t leven veranderen van één persoon of misschien wel veel meer. Om ook onze hand uit te steken, de eerste te zijn die sorry zegt, te vergeven, maar ook te luisteren en te willen begrijpen. Met ons eigen leven kunnen we zo elke dag de wereld een beetje beter achterlaten: Deze weg van dialoog en vriendschap is een eigenlijk de enige optie!

Elvée