Hoewel de meeste senioren in Goirle en Riel tevreden zijn over hun woning, willen veel van hen toch op afzienbare tijd verhuizen. Dat komt omdat hun huis te groot is, niet levensloopbestendig is te maken of omdat de tuin teveel werk is . Als zij zouden verhuizen naar een huis dat beter bij hun situatie past, dan zouden er veel huizen voor gezinnen, vrij komen. Maar helaas: die passende woningen worden in Goirle niet of amper gebouwd.
Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek, dat KBO-Goirle en Seniorenbelang Riel uitvoerden onder hun leden. De uitslag is representatief voor alle senioren in onze gemeente.
Toekomstig wonen begint nu
Onder die titel organiseerden KBO-Goirle en SB-Riel afgelopen winter en voorjaar vier zeer druk bezochte bijeenkomsten. Die bijeenkomsten waren vooral bedoeld om senioren aan te zetten na te denken over hun eigen situatie en om waar nodig veranderingen aan te brengen. Heel begrijpelijk willen de meeste senioren het liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde, veilige en sociaal aantrekkelijke omgeving blijven wonen. Ook - en vooral - als er op den duur (meer) zorg nodig is.
Voor veel deelnemers aan deze middagen was het echt een eye-opener, dat je er vroeg mee moet beginnen om na te denken of je er alles aan gedaan hebt, om dat ook daadwerkelijk mogelijk te maken. Heb je alles gedaan om je huidige woning leeftijds-bestendig te maken? Heb je je vergewist van de vraag of er straks voldoende hulp zal zijn? Heb je je sociale netwerk op orde, waar je zonodig een beroep op kunt doen?
Als je alles hebt gedaan om blijven wonen mogelijk te maken, dan kan de conclusie toch zijn, dat dat niet mogelijk is. Zoals boven gezegd: huis te groot, niet leeftijdsbestendig, de tuin te groot en de kinderen ver weg. En de bijeenkomsten maakten ook duidelijk, dat de wachtlijsten bij Leystromen heel lang zijn, dat je niet zomaar terecht kunt in een verpleeghuis, dat er een tekort is aan verpleeghuisplaatsen, dat de herstelzorg vanuit het ziekenhuis steeds meer in de thuissituatie moet plaatsvinden en de thuiszorg wordt teruggebracht naar puur noodzakelijke zorgmomenten. Recent nog besloot de gemeenteraad om het aantal minuten voor huishoudelijke hulp terug te brengen tot het hoogst noodzakelijke.
Wat willen senioren?
Het onderzoek maakt duidelijk, dat voor alle senioren geldt dat een woning bij voorkeur gelijkvloers is. Dat hoeft geen grondgebonden woning te zijn, maar dat kunnen evenzeer appartementen zijn. Wel wordt een (gedeeltelijk) gemeenschappelijke tuin van belang gevonden. En dat geldt zeker ook voor een gemeenschappelijke ruimte, waar men elkaar kan ontmoeten. Ook veiligheid, rust en privacy worden belangrijk gevonden.
Naarmate senioren ouder worden, neemt het aantal alleenstaanden exponentieel toe. Dat zijn hoofdzakelijk vrouwen. De komende tien jaren kunnen we dus een grote groei verwachten van alleenstaande vrouwen boven de 75 jaar, die graag kleiner en beschermd willen wonen. Maar die relatief kleine woningen of appartementen worden nu in Goirle niet gebouwd.
Ook de nabijheid van voorzieningen, als winkels, wordt erg op prijs gesteld. Waarmee niet gezegd is, dat de woning in het centrum moet staan. Dat kan ook elders, als er maar voldoende winkelaanbod in de buurt is.
Vooral mensen met een groot huis, zien ook nog wel mogelijkheden in woningsplitsing of erfdeling. Maar dat is een kleine groeSenioren en de woonzorgvisie.
De gemeente werkt op dit moment aan een nieuwe woonzorgvisie. Op 30 mei heeft zij een groot aantal organisaties van belanghebbenden uitgenodigd om hun visie te geven op die woonzorgvisie. Opkomen voor de belangen van senioren is een belangrijke taak voor KBO-Goirle en SB-Riel. Daarom hebben zij de afgelopen weken deze onderzoeksresultaten al uitgebreid onder de aandacht gebracht van onze politiek partijen en dat zullen zij op 30 mei nogmaals doen. Piet Poos, binnen KBO-Goirle o.a. verantwoordelijk voor de belangenbehartiging bij de gemeente, zegt daarover: “Het is pijnlijk om te moeten vaststellen dat bij ongewijzigd gemeentebeleid de meeste senioren niet tot verhuizen kunnen komen. Daarmee blijven zij wonen in een huis dat niet geschikt is, te groot is of meer werk vereist dan ze aankunnen. Dat probleem gaat de komende tien jaren alleen maar groter worden, zonder dat enige oplossing in zicht is. De zelfredzaamheid waar de gemeente mee zwaait om de zorgkosten binnen de perken te houden, verwordt daarmee tot een oproep om het zelf maar uit te zoeken. Dat laten wij als vertegenwoordigers van onze senioren niet gebeuren”.
Lid worden van KBO-Goirle of SB-Riel?
Beide senioren-verenigingen zetten zich in om de situatie van senioren in onze gemeente te verbeteren en onder de aandacht te brengen van onze politici en bestuurders. Vindt u onderzoeken en acties zoals hier aan de orde van belang? Meldt u dan aan als lid bij KBO-Goirle of SB-Riel.