“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

Foto van een schilderij vervaardigd door Jo Maes in 1980, het Valboompad gezien vanaf het Bels Lijntje. Vroeger, we gaan hier niet zinspelen op welke periode precies, liep er tussen het actuele Dorpstraat 17 en rechts de momentele huisartsenpraktijk een karrespoor, een paadje. Op dezelfde plaats als nu het huidige Valboompad loopt. Dit paadje liep helemaal door tot aan de Spaanse Hoek. Dit paadje kwam uit bij de boerderij die er nu nog staat. Hier woonde vroeger Toontje Timmermans en later fysiotherapeut Stet. Het pad had vanaf het dorp gezien tot aan het Bels Lijntje een vrij rechte lijn, voorbij het Bels Lijntje maakte het meer een zigzaggende beweging tot je dus uit kwam bij eerder genoemde huiseigenaren op de Spaanse Hoek. Ter hoogte van het Bels Lijntje was daar een spoorwegovergang. Het Andreaskruis stond er dus nog in 1980. De huidige hoge bomen die er nu staan tussen het PTT-huisje en de kruising met Peelland zijn overblijfselen van een houtwal die er stond als afrastering van het weiland van Nelis Vermetten. Waar nu de huisartsenpraktijk staat stond vroeger de boerderij van Nelis Vermetten (de opa van huidige Rielenaren Cees en Mario Pelkmans). Vroeger stond het paadje bekend als het “Vermettespadje”. En de schilder is schoonvader van Cees Pelkmans. Dan is de cirkel weer rond.

Foto 2

Foto vanaf de Dorpstraat, met links Dorpstraat 17 en rechts de huisartsenpraktijk. Het Bels Lijntje van spoorweg tot fietspad. Het valboompad van karrespoor tot voetpad. De veranderingen in ons dorp door de decennia heen. Als we ons richten op de betekenis van valboom dan komen we uit bij “benaming voor puntige, van onder met ijzer beslagen balken, die werden neergelaten om poorten van vestingwerken af te sluiten”. En de balken vanzelf geconstrueerd vanuit bomen. Wat de vraag ook doet rijzen, is er een vesting geweest, die deze naam verklarend kan duiden. Nee, daar is geen overlevering van. Wel kunnen we melden dat we in onze documentaire Real Riel vorig jaar presenteerden dat de Spanjaarden op de Spaansehoek, ten Westen van het Zandeind vertoefden om vandaar uit het beleg van Breda in 1637 te ondersteunen. Dus wie weet was er ook een valboompad in beeld. Als we de route lopen vanaf de Dorpstraat dan zien we links het perceel van Dorpstraat 17, daar weer naast liggend het voormalige Arboretum. Rechts de Blokakkers. Vervolgens links de Peelland, waarna het Valboompad de Hoefakkers doorkruist. Aansluitend het Oisterwijkplantsoen links en na het doorkruisen van de Kantakkers, treffen we rechts de Muldersbaan aan, waarna we arriveren bij het Bels Lijntje en de landerijen aantreffen en vervolgens op afstand de boerderij vroeger van Toontju Timmer ontwaren op de Spaanse Hoek.\.