Een jaar geleden liet ook Zuid-Afrika de coronamaatregelen los. Zou het land zich herstellen, nu toeristen weer komen en het normale leven zich herpakt? Hoe vergaat het de projecten? Is het nieuwste project ”Nourished Child” goed gestart? Bestuursleden Germa Zeijen en Con van Zundert bezochten onlangs de projecten van Ibhongo.

Ja, het land heeft zich hersteld en de projecten ook. We troffen fris geschilderde gebouwen aan en goed onderhouden locaties. Workshops en acties van vorig jaar bleken een goed effect te hebben gehad. In de klassen wordt vrijer creatief gewerkt. De kinderen worden minder gestraft bij moeilijk gedrag. Eerst uitzoeken wat er speelt en wat het kind nodig heeft. De ”bookbags” hangen in de hoogste klassen en leidster Siwe heeft laten zien hoe ze ermee werken. Alle leidsters stralen kracht uit: “dit ben ik en dit kan ik”. Het Stay&Play programma heeft een nieuw team. Dit team bezoekt informele crèches actief en schat per crèche in welke ondersteuning nodig is. Op die basis wordt de deelname ingepland. In de middag is het team een BSO gestart voor kinderen van groep 3 t/m 5 van de basisschool.

Helaas treft een nieuwe uitdaging de Zuid-Afrikanen. Loadshedding! Slecht onderhouden energiecentrales zorgen ervoor dat er soms 10 uur per dag geen stroom is. Dit ontwricht het leven, vooral als je in een township woont. Wil je weten wat dit met je doet? Zet elke dag 10 uur de hoofdschakelaar uit. ’n Weekje maar…

We ontmoetten de zes ambassadeurs van het Nourished Child project voor het eerst. Dat voelde spannend voor ons en voor hen. Wat zijn dat voor mensen uit Nederland? Zij betalen ons, komen ze nu controleren? Snappen ze wel waar we mee bezig zijn? We gingen met hen op pad. Deze jonge mensen geven op crèches, in de laagste klassen van de basisschool, op de kliniek en in ouderenclubs voorlichting over gezonde voeding en goede keuzes. Het team is goed ontvangen door de inwoners van Masi. Ze spreken hun taal, leven in dezelfde omstandigheden en zijn onafhankelijk van instanties. De mensen voelen zich veilig om met hun vragen en problemen te komen. Resultaten zijn er al. Een borstvoedingssupport-groep, moestuintjes waar het maar kan en jonge kinderen hebben vaker gezondere snacks in hun lunchtrommel. Door mee te gaan konden we de omstandigheden en uitdagingen in het werk zelf ervaren. Een open contact ontstond snel. We konden in onze workshops goed aansluiten bij hun visie en oplossingen. Gesterkt en met nieuwe bagage stuurt het team zelf dit project en stemmen ze de activiteiten af op de mensen. We zijn trots op wat er al staat. Het geld van het Roeibenefiet van vorig jaar is heel goed terecht gekomen.

Stichtingibhongo.nl/?p=1612