“Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht”: dit is al jaren de gevoelstemperatuur zoals die gemeten wordt door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). We somberen over de maatschappij, maar de meeste mensen vinden dat het privé goed gaat en zijn tevreden met hun leven. In Goirle zie ik intussen twee verhalen over “de” maatschappij: enerzijds wordt altijd gezegd dat we een rijk verenigingsleven hebben en dat er veel vrijwilligers zijn, anderzijds kampen zowat alle verenigingen met problemen en vragen ze zich af waar (nieuwe) vrijwilligers te vinden zijn. De kerk is een kleine rest, politieke partijen hebben geen achterban, de LOG is zieltogend, stichtingen vinden geen bestuurders. In GB van 19 april staat een noodkreet van EHBO Vereniging Goirle: “het is echt vijf voor twaalf, het ledental loopt drastisch terug: het kan toch niet zo zijn dat deze vereniging die al meer dan 90 jaar actief is in Goirle uit ons dorpsbeeld verdwijnt vanwege een tekort aan vrijwilligers”? Welk van die verhalen is waar, of zijn ze allebei waar?

door Ben Loonen

Jorri Roosen

Ik ben in gesprek met Jorri Roosen (Tilburg, 1990), buurtondersteuner van het Dorpsteam (samen met Lonneke van Gestel). Hij heeft me uitgenodigd met een tweeledig doel: kennis maken met uw dienaar en een artikel in Goirles Belang. Er zijn plannen om bijeenkomsten te organiseren voor en door inwoners met een maatschappelijke betrokkenheid om elkaar te inspireren. Jorri wil met zo veel mogelijk mensen kennis maken (niet speciaal met mij): een goede vorm om Goirle leren kennen. Hij heeft sociaal-cultureel werk gestudeerd, en vervolgens aan de universiteit voor Humanistiek zorgbeleid en ethiek. Zijn eerste werkervaring deed hij op in de Graafsewijk in Den Bosch nabij de Bartjeskerk, insiders weten dat het geen gemakkelijke wijk is. Goirle is natuurlijk anders, geen wijk maar twee dorpen. Na de oorlog kwam het opbouwwerk in ons land, in de jaren 90 werd het afgebroken, nu keert het weer terug; andere tijden en andere vragen. Dorpsteam is een samenwerkingsverband van Contourde Twern, Instituut voor Maatschappelijk Werk, De Wever, MEE, Stichting Jong/Mainframe. De medewerkers leggen snelle, doeltreffende verbindingen zodat mensen niet van het beruchte kastje naar de even beruchte muur gestuurd worden. Buurtondersteuners gaan de buurten in, zij onderzoeken waar behoeftes liggen (vraag) én waar krachten te vinden zijn (aanbod) en brengen die bij elkaar. Ze staan op straat of in portieken of op de gang van een verzorgingshuis en gaan in gesprek. Ze doen individuele huisbezoeken, na een telefoontje om hulp (013 - 53 48 989) op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur, of nadat iemand zich gemeld heeft tussen 10.00 tot 12.00 uur (dinsdag in de Leybron, woensdag in de Guldenakker, donderdag in de bibliotheek). Zo ziet het nieuwe opbouwwerk c.q. hulpverlening eruit. Jorri doet me een beetje denken aan de kapelaan van destijds: jeugdig, bevlogen, altijd op weg voor het welzijn van de mensen - maar wel getrouwd (hij met een vrouw die geestelijk verzorger was bij een GGZ-instelling en nu een proefschrift schrijft aan de universiteit); ze hebben een kind en het tweede op komst).

Inspiratie bijeenkomsten

Marleen van Esch, Annemiek van Puijenbroek, Jorri Roosen zijn aan het nadenken over tweejaarlijkse inspiratiebijeenkomsten, de eerste na de vakantie/ergens in september. We zitten nu in de buurt van Pinksteren, wie weet nog dat dit feest te maken heeft met “de geest”, met inspiratie, met enthousiasme voor de goede zaak? Oude zingevingskaders zijn weggevallen, de kerk is een restant, de KBO wil de K kwijt, CDA en PvdA zijn splinterpartijen. Hoe wordt bezieling nog aangeleverd of georganiseerd in deze “verweesde samenleving” (hallo Pim Fortuin)? Welnu, het bedoelde initiatief is een poging die best wel eens zou kunnen slagen. Het nieuwe bedrijfsgebouw van HAVEP aan de Parallelweg is de locatie voor zo’n 20-tal presentaties vanuit het rijke verenigingsleven van 20 seconden, telkens bij een sprekende foto die 20 seconden in beeld blijft. Geen lange, saaie verhalen, maar korte en krachtige pitches. Het is de bedoeling dat vanuit die verhalen dingen in beweging komen, mensen elkaar aansteken met ideeën. De hoop is dat er naast de bekende gezichten ook onbekende komen opdagen om te luisteren naar wat er in het dorp speelt, en eventueel ook vrijwilliger worden. Volgens Jorri is de nieuwe vrijwilliger “anders”: flexibel, kortdurend beschikbaar of inzetbaar op afroep via een platform of een appgroep. Hij geeft toe dat stoelen klaar zetten in De Leybron dan toch een andere tak van vrijwilligerswerk is dan EHBO dat om scholing vraagt; maar laat duizend bloemen bloeien, ook hier is (bio)diversiteit geboden. Nader bericht over de eerste inspiratiebijeenkomst volgt. Heb je een nieuw idee, aankondiging van een activiteit of een thema dat je in het licht wil zetten, neemt dan contact op met Marleen van Esch of met Jorriroosen@dorpsteamgoirle.nl (of 06 33 02 85 23).