Een tijdje geleden sprak ik Gerd Leers, eertijds mijn broodheer (ik was enige tijd zijn pen). In ons gesprekje kwam zijn dochter Sarah ter sprake ‘Ze heeft inmiddels enkele boeken geschreven’ meldde hij, en ik veerde meteen op: die Sarah wil ik spreken! Gedacht. Gedaan.
door: Norbert de Vries
Een verrassend veelzijdige vrouw
Sarah (1981) kan zonder overdrijving een ‘ravissante verschijning’ worden genoemd. Stop! Mag je dat tegenwoordig nog wel van een vrouw zeggen? Is dat wel kies, en kuis? Heus, ik heb er geen onzuivere, onbetamelijke, lubrieke gedachten bij. Voor hem die rein is van gemoed, is alles zuiver en goed. Ik herhaal daarom in alle eer en deugd, en zonder enige schroom: een ravissante verschijning. Een vrouw met allure bovendien. Daar komt echt iemand binnen, dacht ik toen zij bij Flanders haar entree maakte.
Geboren en getogen in Goirle, het begint dus al goed. Biesendael en daarna Willem II. Niet naar Mill Hill? is mijn vraag. ‘Nee, ik was destijds immers druk bezig - zo’n drie uur per dag! - met klassiek ballet en moderne dansexpressie, en zoals bekend biedt het Willem II aan leerlingen de ruimte om hun talent op het gebied van sport of muziek en dans te ontplooien naast en binnen het reguliere onderwijs.’ O ja, ze heeft ook nog jarenlang viool gestudeerd aan de Goirlese muziekschool.
Na het atheneum gaat ze in Leiden geschiedenis studeren. Daarna een (belangrijk) half jaar kunstgeschiedenis in Berlijn. Terug in Nederland volgt ze een postdoctorale studie journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Tjonge, wat een drive! Ze loopt stage bij de Telegraaf, maar later besluit ze te kiezen voor een freelance-loopbaan in de journalistiek. ‘Binnen zo’n krantenbedrijf heb je weinig vrijheid. Het schrijven kan dan een routineus kunstje worden, en dat levert vaak nogal zure journalistiek op.’
Lichaam en geest
Haar eerste, echte baan was bij het communicatiebureau Winkelman en Van Hessen. ‘Daar zat ik dan, acht uren per dag achter de pc. Dat stond me al gauw tegen: dat kantoorwerk is te eenzijdig. Vanuit mijn dansachtergrond ben ik me er steeds bewust van geweest, dat ook de dans een communicatiemiddel is! Het dansen bracht me tot de yoga waarin de balans tussen lichaam en geest centraal staat. Ik heb tussen alle bedrijven door een vierjarige opleiding tot yogadocent afgerond. Er is een lijn: van het ballet met z’n lichamelijke expressie, naar de yoga waar het draait om vereniging van lichaam en geest (in welke verbinding de mens zijn ware aard herkrijgt en er in overeenstemming mee leeft), naar het systeem van het Human Design. Dat systeem…
Ho, vlug!, Sarah is al weer verder: ze wordt in 2019 (tot 2022) de speechschrijver van de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Jan van Zanen. Hé, dat is een stiel naar mijn hart: toespraken schrijven.
Victoria
De familie Leers komt uit het in de Limburgse mijnstreek gelegen Brunssum. De overgrootvader van Sarah, May Leers, begon als mijnwerker, maar werkte zich op tot ondernemer. Hij stichtte de wasmachinefabriek Victoria. May en zijn vrouw Leida brengen deze onderneming tot grote bloei, maar in de jaren zestig wordt de witgoedmarkt overspoeld door goedkope massaproducten uit Italië. Die Zanussi’s en Indesits vertonen na een jaar of zo al mankementen, maar wat maakt het uit: koop je toch gewoon een nieuwe? De mensen kozen in de jaren zestig voor snel en goedkoop, in plaats van voor degelijkheid en bewezen kwaliteit. De ‘rise and fall’ van een familiebedrijf; op het laatst verzet men de bakens nog en richt het bedrijf zich op het produceren en installeren van systeemplafonds. André (zoon van May, vader van Gerd) komt om: boven op een steiger, werkend boven zijn macht, schiet hij ankers in het beton, langs de dragende stalen balken. Een dwarsbalk stond niet op de tekening aangegeven, het anker kaatst terug en verwondt hem dodelijk. Het betekende tevens het einde van het bedrijf.
De geschiedenis van de familie en het bedrijf leent zich uitmuntend voor een roman, en die heeft Sarah geschreven.
Roman
In 2021 verscheen haar roman ‘Victoria’. Vóór de proloog staat er een motto: ‘Muss nur noch kurz die Welt retten, Danach flieg’ ich zu dir’ (eerst nog even de wereld redden, en dan vlieg ik naar je toe). Het zijn regels uit een lied van Tim Bendzko. Hij had er in 2011 een grote hit mee in Duitsland. Xander de Buisjoné bracht het nummer in 2012 uit als ‘De wereld redden’. Het lied gaat, zoals Bendzko in een interview toelichtte, over nur vorzugeben, etwas ganz Wichtiges zu tun, um eigentlich Freizeit zu haben. ‘Vrijheid’ is voor Sarah een belangrijk thema, maar tegelijk kun je het motto ook lezen als een verwijzing naar de enorme gedrevenheid die verschillende leden van de familie Leers kenmerkt. Eventjes de wereld redden, aan energie en ambitie hebben die van Leers geen gebrek. May Leers, zoon André in mindere mate, kleinzoon Gerd zeer zeker, en ook achterkleindochter Sarah.
Ik heb de roman (260 pagina’s) gelezen en stel vast: goed geschreven en zeer openhartig.
Sarah Leers kan fraai schrijven. Voorbeeldje: hierboven noem ik het ongeval met de schiethamer. In de roman verbindt Sarah het schieten van de ankers met een scene die zich jaren eerder afspeelt. André neemt deel aan het koningsschieten bij de schutterij, waarvan hij erebestuurslid is ‘vanwege zijn achternaam’. De vogel bungelt aan een laatste stukje hout. De winst ligt binnen handbereik. Het is zijn beurt om te schieten. Zijn meisje kijkt gespannen toe. Drie schoten, maar het stuk hout komt niet los uit zijn omlijsting. Hij faalt, zoals zo vaak al.
De roman is openhartig. De minder sympathieke eigenschappen van deze en gene worden niet met de mantel der liefde bedekt. Schandelijke gebeurtenissen worden niet verbloemd. Een eerlijk boek dus, al moet er meteen aan toegevoegd worden: het is een roman en geen biografie. Al bij al: een knappe roman!
Human Design
Even terug naar die lijn ballet-yoga-Human Design. Sarah kwam in 2008 in aanraking met Human Design en ze heeft er al twee boeken over geschreven.
Wat is dat, Human Design? Human Design is een relatief jong systeem dat eind jaren tachtig ontstond uit een combinatie van verschillende esoterische en reguliere wetenschappen: de astrologie, de Chinese I Tjing, de Joodse Kabbala en de Vedische chakraleer, als ook de astronomie, de kwantummechanica, de biochemie en de genetica. Aan de hand van je geboortedatum, -tijd en -plaats geeft het Human Design-systeem een handleiding voor je dagelijkse leven. Je ontdekt op welke vlakken je een authentieke bijdrage kunt leveren en hoe je keuzes kunt maken die je verder brengen in je ontwikkeling.
Denk jij dat het leven maakbaar is? Dat je alles kan, als je er maar hard genoeg voor werkt? Human Design beweert het tegendeel. Dit systeem gaat ervan uit dat je mogelijkheden en beperkingen al vastliggen op het moment dat je geboren wordt.
Sarah: ‘In 2013 schreef ik samen met Guido Wernink het boek Human Design, de blauwdruk van je leven. Dat boek is al aan zijn 18e druk toe! Eind vorig jaar verscheen mijn boek Human Design, de blauwdruk van je gezondheid. Ik geef ook lezingen en cursussen, en ik ben coach. Mijn stelregel is: zelfinzicht is de sleutel tot een vervullend leven; als je loslaat wat niet meer bij je hoort, heb je beide handen vrij om het geluk te pakken.’