Vier volle maanden sleept de politieke impasse in Goirle zich inmiddels voort. Het gemeentelijke raderwerk piept en kraakt. De vaart is er compleet uit. Terug naar de tijd van de trekschuit en de snuifdoos. Staagjes aan, dan breekt de lijn niet. De afgelopen maanden liep ik rond met gedurig dat liedje van Willy Derby in mijn hoofd: heidewitska, vooruit geef gas, dat oude getreuzel komt niet meer van pas. Maar gelukkig is er nu zowaar een stap voorwaarts gezet (al weten we nog niet of die ook in een wezenlijke vooruitgang zal worden omgezet). Thans zoemen er steeds die paar opbeurende dichtregels van Ienne Biemans in mijn oren:

Wie voorbij en wat voorbij

Gouden regen bloeit in mei

Gouden regen, zomerzon

van de vloer tot het plafond.

door: Norbert de Vries

Het advies

De informateur is druk bezig geweest om de puzzelstukjes in elkaar te passen, en dat heeft geleid tot het advies om formatiebesprekingen op te starten met LRG, GV, PvdA en VVD. Mocht die gesprekken niet tot overeenstemming leiden, dan kan gekeken worden naar de combinatie LRG, PvdA, VVD en D66. De heer Derks riep de raadsleden op om zijn advies zeer serieus te nemen.

Toen waren de raadsleden aan de beurt.

Als eerste kreeg Mark Verhoeven (LRG) het woord. Hij begon over de aanpassing van het bestuursakkoord en de wens om de huidige wethouders te laten zitten, en werd prompt weer afgekapt door de informateur: dat zijn onderwerpen die niet nu, maar in het formatieproces aan de orde moeten komen.

Volgende spreker: Joris Duijsters (GV) die aan LRG vroeg waarom die partij de deelname van de PvdA als voorwaarde stelt, in plaats van de deelname van D66 (die wèl in de coalitie zat).

PvdA of D66?

Die vraag werd beantwoord maar kennelijk nogal vaag (‘we streven naar een niet-eenduidig geluid’) en dus kwam de vraag nog een paar keer terug. Waarom voor de PvdA kiezen en tegelijkertijd de D66-wethouder willen handhaven? Uit arren moede vertelde Mark Verhoeven toen over de coalitiebesprekingen van een jaar geleden. Daar was toen allerlei over tafel gegaan en dat was allemaal vastgelegd in ‘een dik pak handgeschreven notities’ en het was natuurlijk niet ‘koosjer’ daaruit te citeren. Dat antwoord is nogal hilarisch, althans ik moest er smakelijk om lachen.

Enfin, in de verdere eerste en nadien ook de tweede instantie ging het voortdurend over de wethouders. Duidelijk werd, dat Pernell Criens (PvdA) héél graag wethouder wordt. Gezond Verstand bleef herhalen: het gaat nu niet over de vraag welke partijen een wethouder kunnen of mogen leveren en wie er dan wethouder moet worden of blijven (‘de poppetjes’).

Wie breekt, betaalt

Het is in de politiek een bekende wet: wie breekt, betaalt. In Goirle gaat die vlieger niet op. De VVD riep ‘veto’ tegen de kandidaat-wethouder van het PAG, en LRG trok de stekker eruit. En kijk naar de politieke realiteit van vandaag: de VVD kan rustig achterover leunen (Ad van Beurden had tijdens de bijeenkomst geen enkele vraag!), want niemand kan om de VVD heen. En hetzelfde geldt voor de LRG.

Bert van der Velden formuleerde het met de nodige bitterheid aldus: er is één partij die in Goirle de dienst uitmaakt. Hij doelde op de VVD. Hetzelfde geldt echter ook voor de LRG. Geen enkele combinatie is er denkbaar zonder deze partij. Mark Verhoeven is een geslepen vos, en Ad van Beurden een handige bliksem. Ze breken, maar trekken nimmer de portemonnee.

Terzijde

Er gebeurt in politiek Goirle heel veel achter de schermen. Als buitenstaander ga je dan speculeren: waarom is het tot een breuk gekomen, en had dit niet opgelost kunnen worden? LRG is de grootste partij (5 zetels) in een coalitie met drie kleine partijen (PAG, VVD, D66), elk met twee zetels. Het PAG verwijt de LRG: een gebrek aan leiderschap en een tekort aan politieke moed (‘ballen’) waardoor het PAG nu het veld moet ruimen. Eerlijk gezegd, denk ik dat LRG (lees: Mark V.) nadrukkelijker reciplicatief had mogen opereren in dezen.

(‘reziplikativ’, das spricht sich nur so schön)

Volgende fase

Thans komt de volgende fase aan snee: ze gaan praten over een nieuwe coalitie. Mogelijk komt dan ook de (nog niet besproken, maar alleszins mogelijke) combinatie LRG, GV, VVD en D66 op tafel. Als u het mij vraagt is dat de snelste, en meest logische oplossing van het probleem. De drie huidige wethouders kunnen dan mooi blijven zitten en GV komt met een kandidaat-wethouder die onder meer de gemeentelijke dienstverlening in zijn of haar portefeuille krijgt.

Edoch, logisch en snel zijn hoedanigheden die niet zo in tel lijken te zijn in Goirle. De reizen met trekschuit en billenwagen…ach, een volgende keer.