De werkzaamheden in de moderne horecakeuken in CC Jan van Besouw leiden tot meer dan een smakelijke lunch of een geslaagde catering. Zeker zo belangrijk is het ‘achter de schermen’ mensen een kans of uitdaging bieden, die uitmondt in een terugkeer in de maatschappij en/of een horecadiploma. Jobcoach Sjors Leemans (37) van The Taste of Work geeft inzicht in deze ‘verborgen aanpak’ in Goirle.

“Centraal staat het begeleiden van mensen, hen doelen stellen en zorgen dat ze weer met zelfvertrouwen elke dag opstaan”, omschrijft Leemans het karakter van het nieuwe sociaal initiatief in Goirle. De problematiek van de mensen die in de keuken van Jan van Besouw aan de slag zijn, is, volgens de oprichter van The Taste of Work, nogal divers. “Van een burn-out en autisme tot mensen met een verstandelijke beperking of die lang zonder werk zitten en werkritme ontberen. Neem het laatste, we bieden mensen die al jaren thuis zitten, aanknopingspunten, doelen en helpen hen over een vaak hoge drempel en dat door middel van doen.”

Maar ook het groepsproces is een factor van de succesvolle aanpak. “Samen gaan we aan de slag. En dan doel ik vooral op de onderlinge saamhorigheid binnen de groep. We zijn hier nu sinds november aan de slag en ik zie de groei van een hechte groep maar ook van individuen. Deelnemers versterken elkaar en zetten op die manier belangrijke emotionele stappen voorwaarts. Juist de combinatie van leren en werken of werken en leren leidt naar het (weer) kunnen functioneren in de maatschappij.

Kortom, we bieden dagbesteding in de ruimste zin van het woord.”

Dat die stappen in ‘een keuken’ samen gaan met werken en leren, is niet vreemd. Leemans heeft een horeca-achtergrond, studeerde onder meer aan de hotelschool en was chef-kok in hotels van Zwitserland en Indonesië tot Noorwegen. Bovendien weet hij ook waarover hij het heeft als het gaat over het begeleiden van de genoemde doelgroep. De Tilburger werkte als projectcoördinator bij het RIWB en daar groeide zijn passie voor het sociaal domein. Nu werkt hij samen met de Rooi Pannen waardoor leerlingen het horecacertificaat Nivo1 kunnen behalen. Dat The Taste of Work zich richt op alle niveaus, van verstandelijk beperkt tot universitair, wordt duidelijk als Leemans een voorbeeld geeft van een succesverhaal. “We hebben een HBO-student weer de zin en de kracht gegeven om zijn gestopte studie op te pakken.”

De werkzaamheden van het team van The Taste of Work richten zich sec op de keuken van CC Jan van Besouw. “We verzorgen de lunches voor de lunchkaart hier”, zegt Leemans. Op de lunchkaart, die de tafels siert in de foyer van het cultureel centrum, blijkt dat behalve belegde broodjes en een lekkere soep ook een Tapas Lunch en een High Tea tot de mogelijkheden behoren. Ook de jongste jeugd vindt iets van hun gading, denk aan poffertjes, op de kaart. Bovendien is er in de binnentuin een beschutte plek waar de jongste gasten veilig kunnen spelen terwijl ook hun ouders genieten. “Op locatie zijn we actief met onze catering.” Als voorbeelden noemt Leemans Fontys en enkele bedrijven in Goirle en regio. info@thetasteofwork.nl