Meerdere keren per jaar interviewt Johan Verwiel (vrijwilliger bij Thebe Elisabeth) collega-vrijwilligers om zo vrijwilligers van Thebe Elisabeth voor het voetlicht te brengen. Deze keer interviewde hij Nadia Roetman.

Nadia Roetman (interview afgenomen en op papier gezet door Johan Verwiel)

Er werken veel mensen in de sector die met de algemene term ’de zorg’ wordt aangeduid. In ziekenhuizen, revalidatiecentra, woon- zorgcentra, verpleeghuizen en wijkverpleging. Over hun werk en het daaraan gekoppelde loon gaat het regelmatig in het nieuws. En op tv zijn er vaak programma’s die een inkijkje geven in de werkzaamheden van die beroepsgroep. Handen aan het bed, de zwaarte van het beroep en het structurele tekort aan personeel. Naast al deze professionals is er ook een groep die, belangeloos en zonder beloning, een steentje bijdraagt aan de zorg. De vrijwilligers, of zoals men ze officieel noemt: de vrijwillige medewerkers.

Nadia Roetman (35 jaar) is een van hen en zij is werkzaam op de afdeling ’Aanstede’ van Thebe/Elisabeth aan de Bergstraat in Goirle.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Nadia: Mijn man Bram, die als zzp-er in de zorg werkzaam is, vroeg me of vrijwilligerswerk iets voor mij zou zijn. Onze zoon Ferrie is inmiddels 9 jaar en ik had best wat tijd over. Bram werkt als verpleegkundige regelmatig op Elisabeth dus hij kent de organisatie, de sfeer en het gebouw. Bovendien had ik ervaring met werken in de zorg omdat ik tot onze zoon 2 werd, als verzorgende in De Hazelaar heb gewerkt. Het is vanaf mei 2022 dat ik vrijwilligerswerk doe bij Thebe/Elisabeth.

Waar bestaan je werkzaamheden uit?

Ik heb geen vaste werkdag. In overleg bekijk ik van week tot week op welke dag ik op de Aanstede ben, waar mensen wonen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Omdat Ferrie op de basisschool De Vonder in Riel zit, kan ik mooi de ochtend gebruiken voor vrijwilligerswerk en ben ik weer thuis als hij uit school komt. Als ik ’s morgens rond 9.00 uur op de afdeling kom, help ik mee bij het ontbijt. Boterhammen smeren, mensen helpen bij het eten, koffie/thee inschenken en de boel weer opruimen. Daarna bezigheden in de huiskamer of bij de Leyhof. Een spelletje skipbo spelen, een praatje maken, of als iemand even niet weet wat hij kan doen, een kopje koffie gaan drinken in De Leyhof. Bij mooi weer een wandeling naar het dierenparkje of iemand vergezellen op een taxirit. Om 12.00 uur is het lunchtijd, dan help ik vaak weer mee in de huiskamer. Rond 13.00 uur ga ik dan weer op huis aan, naar Riel dus. Na een periode van vier jaar in de Reeshof zijn we naar dit dorp verhuisd. Het is er heerlijk wonen. Speeltuintje voor de deur, gemoedelijke sfeer, echt heel anders dan ’in de grote stad’. Ik heb me er vanaf de eerste dag thuis gevoeld en omdat ik ook af en toe als hulpmoeder op de basisschool inspring, leer je al gauw mensen kennen.

Wat levert het werk je op?

Zoals gezegd, is vrijwilligerswerk geen betaalde baan. Je doet het omdat je iets voor een ander wilt betekenen, omdat een organisatie dan soepeler loopt, omdat de beroepskrachten soms te weinig tijd hebben. Maar je doet het vooral omdat je je nuttig voelt, je ondervindt waardering, ontmoet andere mensen en, ook niet onbelangrijk, je bent er weer eens tussenuit.

Mocht u nu wat meer informatie willen hebben over vrijwilligerswerk bij Thebe Elisabeth, neem dan vrijblijvend contact op met

Jenny van Gool of Lisette de Kievit, via telefoonnummer 088-1171200.