“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.

Foto 1

We zijn aanbeland bij Dorpstraat 40, waar de familie van Hees woonachtig is vanaf 1934. Het betreft op de foto de middelste woning. Als eerste bewoners Frans van Hees en Adriana (Jaonuku) Peijs met hun 8 kinderen. Frans is melkboer en dat is niet zo vreemd, want de melkfabriek, lees de oude melkfabriek voor de oude Rielenaren, is om de hoek letterlijk en figuurlijk, namelijk hoek Dorpstraat/Tilburgseweg. De melk werd door melkboer van Hees bij de bewoners in Riel rondgebracht, u leest het goed, met een kruiwagen met melkkan op de kruiwagen. Dus er werd losse melk rondgebracht, zonder verpakking in welke vorm dan ook. De opvolger is zoon Toon van Hees met zijn vrouw Sjaan Graafmans van de Vijfhuizenbaan. De ontwikkeling schrijdt voort en voor zoon Toon ontwikkelt het voertuig om de melk rond te brengen van bakfiets naar paard en wagen en als laatste voertuig de Spijkstaal, een elektrisch aangedreven voertuig. Ook in het aanbod zat ontwikkeling getuige de advertentie: “voor al uw melk- en zuivelartikelen frisdranken en verpakte kruidenierswaren”. De melk, yoghurt en dergelijke werden inmiddels ook in glazen flessen aangeleverd. Op enig moment hielp oudste zoon Frans mee. Er waren twee routes in het dorp die verdeeld werden tussen vader Toon en zoon Frans. In het dorp werd de melk dagelijks bezorgd. In de buitenwijken van Hoefke tot Brakel , Druisdijk en Vijfhuizenbaan tot Zandeind werd tweemaal per week bezorgd. De routine ging blijkbaar ooit zo ver dat de van Hees melkboeren wisten wat de bewoners nodig hadden en al op voorhand dat afleverden per adres. Ook werd niet altijd meteen betaald, maar ging het op de bon. Afrekening zou dan later wel plaatsvinden. Zoon Frans had geen dienstverband. Hij was 15 jaar en kreeg geen salaris maar gewoon traktement, zakgeld heet dat tegenwoordig of wellicht ook weer anders inmiddels. Het jaar 1971 zou het laatste jaar zijn van melkboer van Hees, ook door gezondheidsproblemen. Toon van Hees had ook bij caféhouder Willem Wouters werkzaamheden verricht , een voorganger van Den Overkant en had daar interesse opgedaan om een cafe te gaan runnen. Er werd door de familie van Hees in 1971 verhuisd naar Netersel en Toon van Hees werd kastelein. De verkoop van melk werd ingeruild voor bier en andersoortige al dan niet alcoholische dranken.

Foto 2

Wat we al eerder in dit Rielse feuilleton mochten ervaren, de familie van den Corput is voortvarend in Rielse zaken. En dat is nu tweeledig. Jozef van den Corput wordt eigenaar van het huis Dorpstraat 40 en zijn broer Harrie zal onder de paraplu van Fa. W.v.d. Corput de melkhandel voortzetten. In een gezamenlijke verklaring bedankte “Uw oude melkman P.A. van Hees” de clientèle en vertelde het genoegen te hebben gehad om dagelijks Riel met melk en melkproducten van dienst te kunnen zijn geweest. Fa. W.v.d. Corput in respons hierop ter bevestiging “de overname op dezelfde voet via zijn zoon Harrie zal voortzetten. Hij zal trachten om hetzelfde vertrouwen dat u steeds in dhr. Van Hees hebt gesteld ook waardig te worden”.. Het vervoersmiddel waar mee de melkhandel gedistribueerd werd en inmiddels ook andere levensmiddelen ontwikkelde zich ook steeds meer. Populair gezegd werd er nu gebruik gemaakt van de “SRV wagen” . De tekst op deze wagen sprak voor zich : “Iedere dag vers en zelfbediening” .SRV stond voor “Samen Rationeel Verkopen” en een andere uitleg was SeRVice. De Fa. W.v.d. Corput maakte weer een stap in haar geschiedenis en die van Riel. Wat u op foto 2 ziet is het feit dat in 1974 Harrie van den Corput een verkeersongeval meemaakte. De “ijzeren hond” werd door een grote vrachtwagen in de sloot gereden, op Brakel. Gelukkig was er alleen materiele schade en was de voorraad in de schappen door de SRV wagen heen geslingerd.