Al heel veel jaren worden op de avond van 4 mei de Nederlandse slachtoffers herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog en alle vredesmissies daarna zijn omgekomen. Centraal in de jaarlijkse herdenking staat de twee minuten stilte, die om 20.00 uur in acht wordt genomen. In Goirle herdenken wij deze slachtoffers bij de twee gedenktafels voor de bibliotheek aan het Kloosterplein. Voor heel veel mensen zijn de Goirlese slachtoffers onbekenden. Dit jaar brengen we de 5 Goirlenaren en 1 inwoner van Riel, die tijdens hun missie in voormalig Nederlands-Indië om het leven kwamen, onder de aandacht.

Nederlands-Indië

Tijdens de politionele acties in het voormalig Nederland-Indië, maar ook tijdens de Japanse bezetting, vielen vele slachtoffers. Onze voormalige kolonie werd in het voorjaar van 1942 door de Japanners bezet. In deze strijd verloor onze dorpsgenoot Cornelis Verhagen, in dienst van het KNIL, het leven. Deze bezetting duurde tot 15 augustus 1945. Twee dagen later riep Soekarno ten overstaan van het gehele Indonesische volk de Republiek Indonesië uit. Voor Nederland betekende dit in feite weer oorlog tot 27 december 1949, toen Nederlands-Indië zelfstandig werd.

Op Java en Sumatra werden militaire operaties tegen de opstandelingen uitgevoerd met ca. 100.000 militairen, die per boot vanuit Nederland vertrokken. Uit Goirle werden 133 soldaten opgeroepen om aan deze guerrillastrijd mee te doen. Op 18 augustus 1945 vertrok de eerste soldaat om na een verblijf van twee jaar weer naar Goirle terug te keren, om vervolgens een half jaar later voor de tweede keer naar Indië te vertrekken. Op 29 april 1951 kwamen de laatste twee Goirlese soldaten terug. Deze acties kostte aan 2526 Nederlandse militairen het leven, waar onder 4 soldaten uit Goirle en 1 soldaat uit Riel. Een Goirlenaar kwam om het leven door een ongeluk.

Johannes Jansen

Johannes Cornelis Jansen werd op 24 mei 1925 in Goirle geboren. Hij woonde op de Tilburgseweg 88 en was lasser van beroep. Hij werd als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij de 7 December Divisie, 1-8 Regt. Veldartillerie. Op 23 oktober 1946 vertrok hij met de ”Johan de Witt” naar het toenmalige Nederlands-Indië, waar hij op 21 november 1945 aankwam.Tijdens een militaire actie raakte hij zwaar gewond door eigen vuur en overleed aan de gevolgen daarvan. Hij werd 23 jaar oud en is begraven op het Ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Petrus Vermeeren

Petrus Henricus Vermeeren is geboren op 10 juli 1926 in Geertruidenberg. Hij was fabrieksarbeider en woonde aan de Parallelweg 4 in Goirle. Hij vertrok op 25 november 1945 als oorlogsvrijwilliger met de ”Johan van Oldenbarnevelt” naar het toenmalig Nederlands-Indië, waar hij op 20 maart 1946 aankwam. Hij was ingedeeld bij 1-3 Regiment Infanterie, Watermannen en sneuvelde, 21 jaar oud, op 27 november 1947. Petrus is begraven op het Ereveld Pandu in Bandung.

Henricus van de Ven

Henricus Johannes van de Ven is in Goirle geboren op 9 mei 1925. Hij was landbouwer en woonde aan de Rielsedijk 20. Henricus werd als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij het 5e Regiment Stoottroepen. Hij vertrok op 14 januari 1949 met de “Zuiderkruis” naar het toenmalig Nederlands-Indië. Hij sneuvelde op 6 mei 1949 (23 jaar oud) en werd begraven op het Ereveld Candi in Semarang.

Cornelis Verhoeven

Cornelis Adrianus Jacobus Verhoeven, geboren in Goirle op 25 februari 1929, woonde in de Spinnerijstraat 12. Hij was kettingscheerder en ongehuwd. Cornelis was ingedeeld als dienstplichtig soldaat bij de Stafcompagnie van het 424e Bataljon Infanterie. Hij is op 6 september 1949 op 20 jarige leeftijd verdronken in kali Asakat. Hij is begraven op het Ereveld Leuwigaja, Cimahi.

Cornelis, Petrus Verhagen

Cornelis is geboren in Goirle op 21 juli 1910. Cornelis vertrok in juni 1936 vanuit Goirle naar Nederlands-Indië, waar hij dienst nam bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Hij huwde op 6 augustus 1941 te Bandung met Julia Lammerts van Bueren. Hij sneuvelde in de Tjiaterstelling en Soebangstelling bij Bandung op Java, één van de laatste stellingen waar het KNIL nog weerstand bood tegen de Japanners voor de capitulatie op 8 maart 1942. Cornelis is begraven op het Nederlands Ereveld Pandu in Bandung.

De namen van vier, van de in Nederlands-Indië gesneuvelden Goirlenaren, staan vermeld op een tableau bij de ingang van het voormalige gemeentehuis ‘De Vijf Bogen’ in de Kerkstraat. C.M. Verhagen staat niet vermeld op het tableau omdat hij overleed tijdens de Japanse bezetting in 1942. Bij het oorlogsmonument op begraafplaats St. Jan is ook een tableau met hun namen geplaatst.

Riels slachtoffer Cornelis Geerts

Cornelis Ludovicus Geerts werd geboren op 5 september 1923 in Baarle-Nassau en woonde in Riel. Als oorlogsvrijwilliger was hij ingedeeld bij het Geniebataljon van de Mariniersbrigade en werd als korporaal uitgezonden naar het toenmalig Nederlands-Indië. Tijdens een militaire actie raakte hij ernstig gewond door de explosie van een vliegtuigbom en overleed op 23 jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan. Hij is begraven op het Ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Op het kerkhof in Riel is in 1950 een gedenkteken geplaatst. Naast de naam van C.L. Geerts staat ook de naam vermeld van Rielenaar L.H. Graat (1925 -1946). Hij trok als vrijwillig tolk met het Canadese leger naar Duitsland. Hij overleed als gevolg van een ziekte tijdens zijn militaire dienst.

Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking hangen wij tussen 18.00 uur en een kwartier voor zonsondergang de Nationale driekleur halfstok en zijn we om 20.00 uur twee minuten stil. Laten we dan, uit respect en dankbaarheid voor onze landgenoten, die bij hun inzet voor vrede en vrijheid zijn omgekomen, even aan hen denken. En dit jaar mogelijk in het bijzonder aan de zes omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië. Want als wij niet meer aan hen denken en hun namen niet meer noemen, dan sterven zij voor de tweede keer.

JS