“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Deze foto is van 1934. Janus Janssens en Anneke in ’t Ven wonen op Dorpstraat 25 met hun vijf zoons. Zij hadden de boerderij met o.a. een grote houten schuur geërfd van ouders Janus Janssens en Petronel van Hees. De schuur diende voor opslag van nog niet gedorste granen en stro. Er was ook een grote paardenstal achter in de schuur. Aan de voorkant had de schuur 2 grote deuren om vrachten graan en de grote
dorsmachine binnen te laten. Vanaf de voorkant gezien rechts kwam je door de grote deuren op de verharde schuurvloer, dat was een strook van 4 meter breed over de gehele lengte van de schuur. Dat deel van de schuur was alleen bij het binnen brengen van het graan en later bij het dorsen in gebruik. Om toe te lichten hoe het er aan toe ging. Al tijdens de oorlogsjaren 1940 -1945 had de familie van den Corput redelijk intensief contact met Janus en Anneke Janssens.Toen Wim van den Corput In de zestiger jaren zijn business ging ontwikkelen, kon de benodigde vrachtauto gestationeerd worden in de schuur van de Janssens. Eind zestiger jaren was er geen opvolger bij de Janssens om de boerderij voort te zetten. .
In 1968-1969 was er geen opvolger die in de dorpskom van Riel de boerderij wilde voorzetten. Er bond toen een openbare verkoop plaats van de gebouwen inclusief boerenschuur en landbouwgronden. Janssens verhuisde daarna naar de Rielsedijk, juist links voorbij de Leij om daar een woonhuis en 2 pluimveehokken te bouwen.
Foto 2
Deze foto is van 1978. Het linkse gebouw was de speelgoedafdeling, rechts was voor de levensmiddelen. De schuur die onder andere door van den Corput in 1969 gekocht werd, zou benut gaan worden als verkooppunt van speelgoed. Wim c.s. plaatste rekken en die werden volgestopt met speelgoed. Waar eerst nog ruimte gehuurd was bij de oude melkfabriek aan de Dorpstraat zijnde nu nummer42a en 44 was de vervolgstap een eigen locatie dus. De aanvankelijke 200 vierkante meter groeide naar 500 in 1971. Aanvankelijk alleen de laatste 3 maanden van het jaar verkoop.. Vanaf 1973 het gehele jaar verkoop speelgoed. De markten en later kermissen die jarenlang als inkomstenbron golden, moesten worden afgestoten door de familie van den Corput. Het publiek gaf de naam ‘ de boerenschuur” aan Dorpstraat 25. Onder die naam verrezen identieke verkoopcentra in Breda, St. Oedenrode en in 1983 ook Bergen op Zoom. Alle met activiteiten in de non food sfeer. Gefaseerd zou het winkelgebeuren van de A&O op Dorpstraat 45 ook naar “De Boerenschuur” verplaatst worden. De levensmiddelen hadden haar opstartproblemen. Vanaf 1975 liep alles als een trein. In dat jaar was ook uitgebreid naar 1100 m2. In 1983 vond er nog eens een uitbreiding plaats naar 2200 m2. Waar De Boerenschuur letterlijk en figuurlijk van vele markten thuis was, doet dat nog steeds opgeld. In de actuele Boerenschuur zijn namelijk ook gevestigd Action, Primera , een postale service en een lunch gelegenheid. De familie van den Corput heeft vele obstakels overwonnen met name door haar pragmatisme. Zij zijn daar met vlag en wimpel in geslaagd. En nog steeds is de Boerenschuur een fenomeen voor Riel en omgeving met voorziening in werkgelegenheid voor onder andere jeugdige Rielenaren tot zeer getrouwe werknemers en dus vele winkelmogelijkheden. De Boerenschuur is niet meer van de familie van den Corput en is in goede handen overgedragen.