Ieder jaar herdenken de groepen 7 van OBS ’t Schrijverke de familie Dasché in de Emmastraat in Goirle. Dit jaar was dat op donderdagmiddag 20 april. Met een korte tussenpose kwamen de drie groepen naar de Emmastraat om deel te nemen aan een korte herdenkingsplechtigheid. Met gedichten en rozen herdachten zij de 5 omgebrachte familieleden. Locoburgemeester Peter van Dijk en Jeugdburgemeester Fiene Suurmeijer waren namens het gemeentebestuur aanwezig.

In 2006 adopteerde OBS ’t Schrijverke het monument aan de gevel van de woning Emmastraat 35. Een jaar eerder hadden de toenmalige bewoners, Kees en Jeannette van Hest, deze plaquette op de voorgevel van de woning geplaatst. Daarmee kon iedereen zien dat in 1942 de toenmalige bewoners, het echtpaar Dasché en hun 3 kinderen zijn afgevoerd naar vernietigingskampen in Polen, en waar zij door het naziregime om het leven zijn gebracht omdat zij Jood waren. Kees van Hest vertelde dat eerder wel eens mensen kwamen kijken naar de voormalige woning van het gezin Dasché. Maar dan stonden zij bij de buren op nummer 33 omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog het adres van deze familie anders was, namelijk Akkerstraat 33. Straatnamen, vernoemd naar het Koninklijk huis waren toen verboden.

In 2012, zeventig jaar na hun deportatie, plaatste de Duitse kunstenaar Günther Demnig vijf ‘Stolpersteine’ met daarop de gegevens van de vijf gedeporteerde personen in het trottoir voor de woning op nummer 35. Deze kunstenaar plaatst deze herdenkingstenen in heel Europa op plaatsen waar Joodse mensen, die zijn afgevoerd en later omgebracht, hebben gewoond.

De leerlingen van de groepen 7 hadden ieder een gedicht gemaakt over oorlog, vrede, veiligheid en de Jodenvervolging. Om beurten lazen zij hun gedicht voor en plaatsten daarna een roos in de vaas bij de plaquette. Daarna werden 2 minuten stilte in acht genomen. Het is goed dat onze jeugd stil staat bij de offers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht. Op deze donderdagmiddag hebben zij op een waardige manier stil gestaan bij de deportatie en moord op de gezinsleden Dasché, alleen omdat zij Jood waren.

JS