Op vakantie in de Franse Alpen kwamen we op een klein kerkhof in de gemeente Salette-Fallavaux. Dat kerkhofje was opgericht ter nagedachtenis van een vliegtuigongeluk in 1950. Er was ook een opmerkelijke link met Goirle maar daarover later meer.

1950 was door paus Pius XII uitgeroepen tot een ”Heilig Jaar” en bij deze gelegenheid nodigde hij katholieken van over de hele wereld uit om een pelgrimstocht naar Rome te maken. Ook veel Canadese pelgrims trokken naar Rome per boot of per vliegtuig.

Op 13 november 1950 vliegen eenenvijftig pelgrims, van wie vijftien katholieke priesters, van Rome naar Parijs om van daaruit naar Montreal te vertrekken. Maar zover kwam het niet. Het vliegtuig stortte neer op de berg Grande Tête de l’Obiou, 48 km ten zuiden van Grenoble. Alle 51 passagiers en 7 bemanningsleden komen om. Het vliegtuig was om onbekende reden 80 km uit koers.

De lichamen van de slachtoffers werden eerst opgeslagen in een opslagplaats in Grenoble en vervolgens tijdelijk begraven. Uiteindelijk kregen in 1955 53 slachtoffers hun definitieve begrafenis in de gemeente La Salette-Fallavaux. Op de 60e verjaardag van de ramp kwam een groep Fransen op het idee om de begraafplaats op te knappen en er werd een gedenkteken gemaakt van de metalen brokstukken van het vliegtuig.

Wat heeft dit nu met Goirle te maken? Wel, op de grafsteen van de priester Paul-Emile Arsenault troffen we een gedenksteen aan met de woorden “Souvenir de Goirle Hollande” (zie foto). Misschien dat een publicatie in het Goirles Belang duidelijkheid kan geven wat de relatie is van die mooie Goirlese gedenksteen met het dramatische vliegtuigongeluk in de Franse Alpen. Want noch de ouders noch de grootouders van Paul-Emile Arsenault hebben een link met Nederland.

Peter Reijnders (peter.reijnders@home.nl)