Nee, de getallen zijn niet per ongeluk verwisseld. Voor de zekerheid voluit gespeld: vijfennegentig jaren oud is de dame uit Mariëngaarde. Still alive en inmiddels misschien iets minder kicking. Ze mag er zelf graag een beetje de spot mee drijven. Haar geheim: “Als ik verf ruik, begint alles te tintelen.”

Negen jaar geleden verhuisde Noëlle van haar geboortestad Maastricht naar Tilburg waar ze haar intrek nam in het rijksmonument aan de Burgemeester Damsstraat. Het is daar dat we afspreken voor een nadere kennismaking. De gastvrije ontvangst is in haar appartement. In het midden van een brede, lange gang met kenmerkende boogvormige elementen, maakt Noëlle haar opwachting.

DOOR WILMA ROBBEN

Waarom Tilburg?

Dat vroegen de mensen in Mestreech zich ook af. Noëlle: “Wat? Geis t’ch nao Tilburg? Dat is zoe’n look (Dat is zo’n gat, red.), dao höbste niks!” Het was dus duidelijk “niet de roem van Tilburg” die trok. Maar het viel Noëlle al snel op: “Op cultureel gebied is Tilburg het neusje van de zalm.” Het huis in Maastricht werd te groot en dan was er nog haar nicht -zangeres en schrijfster Marie-Cécile Moerdijk- die Noëlle attendeerde op het concept van Mariëngaarde. “Zij ging hier wonen en zei: Noëlle, kom nou toch naar Tilburg, kom toch eens kijken, want het wordt hier een echt kunstenaarscentrum.” Dat was in 2014.

Paplepel

Noëlle komt uit een gezin van acht kinderen. Haar vader die helaas al op 38-jarige leeftijd overleed, was in zijn tijd zeer vaardig in het schilderen van portretten. Het onderwijs was een andere grote liefde van hem. In 1926 stichtte hij de Middelbare Kunstnijverheidsschool Maastricht en werd er een jaar later benoemd tot directeur.

Als Noëlle’s moeder verzorging nodig heeft, verlaat ze de MMS (Middelbare Meisjesschool) om die zorg en het huishouden op zich te nemen. Noëlle: “De huisarts zei: haal toch dat kind van school af, ze gaat later toch trouwen.” Een aantal jaren later wordt haar talent door een bevriende kunstenaar die thuis over de vloer kwam, alsnog ontdekt. Ze ontwikkelt dat verder op de school die door haar vader was opgericht.

Experiment

Er is niet één specifieke techniek die Noëlle prefereert. Het liefst experimenteert ze zoals bijvoorbeeld met de veemerkstiften van dochter Celine. Het is een soort wasco en die stiften hebben een diameter ter grootte van een euromuntstuk. Noëlle: “Daarmee markeer je normaliter het achterwerk van vee, maar ik doopte ze in de terpentijn. Daar worden ze een beetje papperig van en krijg je de prachtigste kleuren. Als je het een beetje dun aanbrengt, is het een soort aquarel en het kost niks.”

Het werk van Noëlle is zowel abstract als figuratief. In die laatste categorie zien we landschappen, portretten, figuurstudies en dromerige fantasieën.

Mariëngaarde

Het gebouw van architect A. J. Kropholler dat oorspronkelijk werd gebouwd als pension voor welgestelde dames en heren uit de gegoede stand van Tilburg en omstreken, werd in 1935 in gebruik genomen. Nu ademt het historie. Na diverse aanpassingen aan een nieuwe tijd werd Mariëngaarde in 2014 getransformeerd tot kunstenaarshuis voor ouder wordende kunstenaars, musici, dansers en andere kunstminnaars.

Het atelier waar Noëlle binnenkort weer wat vaker hoopt te werken aan een masker waar ze nu mee bezig is, ligt op de tweede verdieping. Noëlle: “Als het te koud is, lukt dat gewoon niet”.

Kunstcommissie

Bij een eerdere expositie in de gangen van Mariëngaarde kwam Jos Groenendijk in aanraking met het werk van Noëlle. ‘Dat is iets voor de aankleding van de gangen op de begane grond van Thebe Elisabeth in Goirle’, dacht hij. Samen met Johan Verwiel vormt hij de kunstcommissie van deze zorginstelling aan de Bergstraat, waar om de drie à vier maanden wisselende exposities te bezichtigen zijn. Soms met werk van de bewoners, dan weer werk van een fotograaf of schilder.

De expositie van Noëlle is nog tot eind mei en het is geen toeval dat haar oudste van vier dochters Christianne Knops momenteel ook exposeert, maar dan in Luik. Ook zij is volgens Noëlle zeer vaardig in het schilderen van portretten.

Adres en openingstijden

Thebe Elisabeth Goirle: Bergstraat 6

Openingstijden: alle dagen van 9:00 tot 17:00 uur