“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Deze foto is uit 1950 van de dubbele woning meteen rechts, te weten nummer 36 en rechts daarvan nummer 34. Vorige week schreven we over de aannemersfamilie van Tilborg aan de Dorpstraat 55. En met recht kunnen we spreken over aannemersfamilie. Na (overgroot)vader Tinus en (groot)vader Jos van Tilborg, waren Mart van Tilborg zijn gehele leven en kleinzoon van Schipperen nog jaren actief in de aannemerij. Een tweede aannemersfamilie de Beer in de Dorpstraat, te weten op nummer 36, volgens de nieuwe nummering, werd in de jaren 1930 – 1934 actief in het Rielse. Vader Frans de Beer werd zelfstandig en kreeg de opdracht om, volgens de oude nummering dus, Dorpstraat 127a en 127b in Riel te bouwen, in opdracht van de heer Wout Hermans. Frans kon zich zelf vestigen op Dorpstraat 36. Na de Tweede Wereldoorlog waren er vele opdrachten die in het kader stonden van de wederopbouw. Bijzonder ook voor deze aannemer was het realiseren van het Patronaatsgebouw, St. Jozef toenmalig. Ook voor de jongeren onder ons bekend als de Zwade en nu particuliere woning. Het buitenverblijf aan het Hoefke voor de familie Molenaar uit Wassenaar, was ook een bijzondere opdracht.
Foto 2
Deze tweede foto van Dorpstraat 34 en 36, meteen rechts op de foto is genomen in 2002. Nummer 34 en 36 ook al een dubbele woning een richting een leeftijd van 100 jaar gaat. Om inhoudelijk wat meer in te gaan op foto 1. Nummer 40 rechts van de bakkerij is er nog niet. Op de achtergrond prominent aanwezig de schoorsteen van de oude melkfabriek. We zien hier aan de wandel Cor en Liza Jonckers en tussen hen in Jan de Bekker, neef van voornoemde dames en zoon van de postbode Cees de Bekker. Terug komende op het bedrijf van Frans de Beer. In 1967 zal zoon Gerard het bedrijf overnemen van vader Frans. Er werd om de hoek aan de Beatrixstraat 1 een timmerwinkel gebouwd en er werden machines aangeschaft. Timmer- en metselwerkzaamheden kwamen onder een paraplu. Herkenbare projecten waren de woningen met platte daken in de nieuwe wijk De Liefkenshoek. Een groot project onder de hoede van Gerard was basisschool Pius X, wat later de Vonder werd. Een advertentie was onder andere “AANNEMINGSBEDRIJF DE BEER Aannemer van Timmer- en metselwerk voor nieuwbouw – verbouw en onderhoudswerk Beatrixstraat 1 Riel Telefoon 224“. Op enig moment hield het bedrijf op te bestaan met een legacy dat vele woningen in Riel van de hand zijn van aannemersbedrijf de Beer. Gerard als zijnde Girt de Béér op zijn Riels overleed in 1999. Vrouw Corrie is nog steeds onder ons, we zien haar vaak een wandeling door Riel maken, nog heel vitaal ogend.