MET PALMTAK EN PASSIEBLOEM OP WEG NAAR PASEN

Een unieke gebeurtenis, afgelopen (Palm)zondag in de Sint Jan: de (wereld)première van het Passieverhaal “Droom de wereld open”!!! Een eigentijdse vertaling van het leven en lijden van Jezus aan de hand van vijftien liederen geschreven door Marcel Zagers uitgevoerd door kinderkoor EigenWijs en Gotiko met gastzangers en muzikanten uit Deurne. Voormalig pastoor Paul Janssen vertolkte de stem van Jezus. Maar wat is nu eigenlijk een passieverhaal?

Een passieverhaal beschrijft de laatste week van het leven van Jezus, te beginnen met Palmzondag. Jezus wordt met palmtakken toegezwaaid als hij in Jeruzalem aankomt. Daarom krijgen we in de Kerk kleine palmtakjes mee, zodat we Jezus thuis ook kunnen eren.

Plots slaat daarna de stemming om. Na het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag laten de mensen Hem in de steek. Hij had alleen maar goede dingen voor de mensen gedaan, maar nu zoeken de mensen iemand die ze de schuld kunnen geven. Ze zoeken een zondebok. Vroeger werd één keer per jaar in Israël een bokje uitgekozen en dit onschuldige dier kreeg de schuld van alle zonden van de mensen naar elkaar en naar God. Het werd daarna de woestijn ingestuurd en nam zo alle zonden mee. Dit klinkt heel oneerlijk voor dit bokje en is ook wel eigenlijk zo. Jezus die ook onschuldig was, hield zoveel van de mensen dat Hij zichzelf aanbood als zondebok.

Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus, de Zoon van God, dát ook voor ons deed. Hij werd alleen niet de woestijn ingestuurd, maar stierf aan het kruis. De prachtige passiebloem vertelt over het lijden van Jezus: de 10 kroon/kelkbladeren staan voor de apostelen (m.u.v. Petrus en Judas die Jezus in de steek gelaten hadden), de bijkroon voor de doornenkroon, de vijf meeldraden voor de wonden (stigmata), de drie stempels voor de spijkers en het midden lijkt op de spons met azijn die Jezus te drinken kreeg. Maar dat lijden onderging Jezus om God en de mensen te verzoenen, daarom heet het Goede Vrijdag.

Met Pasen vieren we uiteindelijk dat Jezus weer leeft. Met God heeft de dood namelijk nooit het laatste woord, maar de liefde!

Fratelli Tutti (61), paus Franciscus: Wie niet liefheeft, blijft in de dood” (1 Joh. 3, 14) .

Elvee