“Kijk naar de ziel van Riel” is een initiatief van een groep Rielenaren die de ambitie heeft uitgesproken om Riel van het verleden tot heden in woord en beeld voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hiertoe worden zowel het Goirles Belang als Facebook (Kijk naar de ziel van Riel) en de site www.zielvanriel.nl ingezet. Wekelijks wordt de rubriek “Groeten uit Riel” gepubliceerd. In deze rubriek worden 1 of 2 foto’s geplaatst met begeleidende tekst uit diverse tijdsvakken.
Foto 1
Wat we eerder in deze rubriek al meldden. Wim van den Corput kocht begin 60er jaren Dorpstraat nummer 45 en transformeerde de woning die zich in slechte staat bevond tot een supermarkt A&O en op een later moment de cafetaria ernaast. De frituur als opvolger van nummer 39 waarover we ook verhaalden. Op zaterdagavond en zondag werd het luikje aan de voordeur gehanteerd om de Rielenaren en wellicht passanten te trakteren op een frietje. Waar er op nummer 39 dus ook al diverse kruidenierswaren verkocht werden, was de stap naar de supermarkt ambitieus. In dezelfde categorie kunnen we denken aan de frituur naast A&O. A&O was een formule die stond voor Actief en Ondernemend en was een Europese vereniging van groothandels en supermarkten. Dorpstraat 45 bood daarrnaast ook woonruimte na de verbouwing. De A&O winkel bestaat tot 1975. De Boerenschuur verderop in de Dorpstraat is de opvolgende stap bij de van den Corput familie. Wim, Mien en hun zoon Frans woonden ook op nummer 45. Wim en Mien verhuisden in 1978 naar de Tilburgseweg. Frans zou tot 1989 op Dorpstraat 45 blijven wonen en werken in ’t Luikske. . Een herinnering die we niet los kunnen laten was de ijsjes die gepresenteerd werden als “Warm aanbevolen”. We herkennen Frans als de man van de frituur die bij het afrekenen alle bestelde items letterlijk en figuurlijk opsomde en meteen de rekensom na ieder artikel benoemde richting het te betalen bedrag. Een betere vorm van “opsommen” heeft schrijver dezes nooit meer meegemaakt. Een soort van kassa werd niet gehanteerd door Frans.. Frans van den Corput zou blijven wonen op nummer 45 tot 1989, waarna hij ook verhuisde naar de Tilburgseweg.
Foto 2
In 1983 gaan Frans Plat en zijn vrouw José ’t Luikse, opvolger van Frans van den Corput exploiteren. Tot 1989 behoorde de enige cafetaria die Riel rijk was toe aan de familie van den Corput. Na de overname in 1989 door Frans en José volgden enige verbouwingen. Zo werd o.a. de bakwand die eerst overdwars stond in de lengte geplaatst en werd er vanuit de cafetaria een doorsteek gemaakt naar het restaurant. Om de inventaris van 80 zitplaatsen binnen en nog eens 40 extra buiten te kunnen bekostigen, verkocht Frans destijds zijn motor. Frans en José zouden 20 jaar lang ’t Luikske runnen en dat 7 dagen per week open. In 2003 komen José en Stephan van Buitenen in beeld als de nieuwe eigenaren. Zij kozen voor langere openingstijden. En er volgt meteen een andere naam duiding namelijk Bestaria ’t Luikske. En zij introduceren ‘friet van de plaat”. Als we de advertenties de revue laten passeren, dan zien we diverse benamingen aan ons voorbij komen, “Eethuis ‘Luikske”, “Kwalitaria niet zomaar een cafetaria”. Jose en Stephan waren niet alleen commercieel verbonden met Riel. Door medewerkster Joyce werden zij aan de hand genomen in het Rielse. Zij voelden zich echt opgenomen in de gemeenschap en integreerden middels vrijwilligerswerk en anderszins in de Rielse gemeenschap. Jose en Stephan zullen tot begin 2020 eigenaar zijn. En ’t Luikske blijft innoveren, in de breedste zin. Sinds hebben we zelfs op deze locatie een “Chinees”, in de respectvolle zin, maar de producten zijn identiek gebleven. Rongxiang Chen en Huixia hebben al sinds 1997 een cafetaria in Utrecht en nu lonkt Brabant, de Dorpstraat 45 in Riel. En over kwaliteit en kwantiteit moet ik een keer navraag doen in het dorp. Persoonlijk is het naar wens.