Peerke Meubels in Tilburg houdt op te bestaan.

Na 41 jaar komt er half juli een einde aan de in- en verkoop van goede gebruikte meubelen aan de Korvelseweg in Tilburg. "Het is de uitkomst van een optelsom," leggen Peerke en Liesbeth samen uit. "Het magazijn in Noord is verkocht, de handel loopt terug, de regelgeving van de overheid neemt toe." "En ik word dit jaar 63 en wil op mijn hoogtepunt stoppen,” zegt Peerke Hessels zelf.

Intensiever

"Alles bij elkaar wordt het werk ook steeds intensiever. We moeten tegenwoordig van alles en nog wat bijhouden. Ook op internet. Het is niet alleen meer het leuk rondscharrelen in de winkel en met klanten praten. Dat is wat het werk zo aantrekkelijk maakt," vult Liesbeth aan. "Dat heb ik meer dan veertig jaar heel erg fijn gevonden en doe ik nog steeds het liefste."

Ondanks het overheersende goede gevoel heeft Peerke ook nog wel wat kritische noten te kraken. Vooral richting de lokale politiek en de overheid in het algemeen.

"Per 1 januari zou ik vanwege de nieuwe uitstootregels 100.000 euro moeten steken in een nieuw vrachtautootje, een bakwagen. Dat krijg ik met deze handel natuurlijk nooit meer terugverdiend en met mijn huidige auto mag ik na 1 januari niet meer binnen de ringbanen rijden. Het is van de zotte dat ik een goede auto naar de sloop moet brengen. Het is een luxe-maatregel die in een slechte tijd wordt opgelegd."

De plannen van het kabinet om kringloopwinkels te laten werken met een inkoopregister en registratie van de mensen die tweedehands spullen komen aanbieden zien Liesbeth en Peerke als een totaal idiote gedachte die ervoor zorgt dat heel veel mooie spullen naar de stort verdwijnen: "Weer zo’n nieuwe regel, die wat ons betreft laat zien dat er te weinig vanuit de burger wordt gedacht."

De opeenstapeling van dat soort nieuwe regels en ontwikkelingen heeft de besluitvorming van Peerke en Liesbeth versneld. ‘Na corona waren we een en al strijdlust, om de boel weer te laten draaien. Nu het stof van corona is neergedaald zijn we onze knopen gaan tellen.We hebben ruim 40 jaar onze boterham kunnen verdienen en met heel veel liefde in Tilburg kunnen werken. We willen dan ook niet straks uit armoede moeten stoppen. Bovendien hebben we geen opvolging."

Levendig winkellint

Peerke heeft jarenlang als voorzitter van winkeliersvereniging Korvel Vooruit gestreden voor een levendig winkellint en nog steeds promoot hij de ‘multiculurele wereldstraat’ overal waar hij maar kan. "Onze winkel staat inmiddels te huur, maar we blijven hier gewoon boven wonen," zegt hij vurig. "Zelfs als een projectontwikkelaar het pand zou willen kopen. We wonen met heel veel plezier aan de Korvelseweg."

Kwaliteitsmeubelen een tweede leven - of soms meerdere levens - bieden, was zijn dagelijkse motto. "Wij verkopen nog steeds alleen maar goede spullen die zich al vele jaren hebben bewezen. Het maakt me blij als ik zie dat ik een jong stel aan een mooie gebruikte eetkamerset kan helpen, die ze met hun inkomen anders nooit hadden kunnen betalen."

Voorlopers

"We begonnen in 1983 met de winkel in de Tivolistraat en waren destijds ‘voorlopers in de duurzaamheidsdiscussie’," aldus Peerke en Liesbeth. Behalve de winkel was er ook de export naar Engeland en Ierland en vooral de Oostbloklanden. "De oorlog heeft dat voor een groot deel stilgelegd," merken ze. "In Oost-Europa hebben ze wel andere zorgen dan na te moeten denken over een andere eettafel."

De combinatie van groothandel en winkel maakte dat het assortiment snel wisselde en het dus altijd leuk is om te snuffelen bij Peerke. Daarom stoppen ze nu terwijl het werk nog leuk is en het goede gevoel kan blijven hangen. De grote uitverkoop van Peerke Meubels gaat nu beginnen in Noord en aan de Korvelseweg. Per 1 juli moet het magazijn aan de Kapelmeesterlaan leeg zijn. Rond 15 juli is het gedaan aan de Korvelseweg: "Het begin van de kermis is het einde van Peerke," lacht de man zelf. "Mooie kop!"